Pod względem zasięgu występowania i wielkości populacji, sarna jest najbardziej rozpowszechnionym przedstawicielem jeleniowatych na kontynencie europejskim. Mięso pochodzące od sarny posiada ładną barwę i delikatny bukiet smakowy. Najbardziej cenione jest mięso koźląt i osobników, które nie przekroczyły 1 roku.

Wybrana oferta

  • Udziec z sarny

    p3-udziec-z-sarny-180-110

    Mięso chude i smaczne. Zazwyczaj sięgamy po nie, gdy chcemy przygotować wyborną pieczeń o intensywnym smaku. Można go piec także na ruszcie.

  • Comber z sarny

    sarna-180-110

    Comber dedykowany jest najczęściej do pieczenia w całości, a w bardziej wyszukanych daniach tnie się go na elementy.



Więcej o sarnach

  • Występowanie i polowania

    Sarny żyją w niewielkich stadach rodzinnych, poszczególne osobniki są ze sobą bardzo zżyte. Zdarza się, że na okres zimowy formują większe stada, które są nazywane rudlami – zapewniają ochronę oraz ciepło. Sarny występują na terenach obfitujących w zarośla, dlatego często można je spotkać na linii skrajów lasów.

    Polowania na sarny są częste, a mięso dostępne na rynku w większości pochodzi z obwodów łowieckich. Okres godowy przypada na lipiec oraz sierpień – w tym czasie polowania są zakazane. Warto zaznaczyć, że Polska – obok Czech, Węgier i Austrii – jest jednym z największych producentów sarniny.

  • Zastosowanie kulinarne mięsa

    Mięso z sarny posiada krótkie włókna i ciemno-czerwoną barwę. Sarnina jest bardzo chuda i posiada wszechstronne zastosowanie kulinarne. Najczęściej wybierane je mięso młodych osobników, które posiada wspaniały aromat i doskonale nadaje się do pieczenia w całości, lub w częściach (zwłaszcza comber).