Przepiórki to nieduże, płochliwe ptaki. Są bardzo aktywne, potrafią szybko biegać i latać. Jako jedne z nielicznych ptaków hodowlanych potrafią wzlecieć niemal pionowo do góry – niczym śmigłowiec. Posiadają krótką szyję i ogon, samce nie posiadają ostróg. Upierzenie jest koloru żółtoszarego, z czarnymi plamkami i żółtymi prążkami. Cechą charakterystyczną przepiórek jest biały przedziałek na głowie, paski nad oczami i jasny „śliniak” na szyi.

Wybrana oferta

  • Tuszka z przepiórki

    tuszka przepiórki w hurtowni MAKRO

    Mięso przepiórki jest bardzo bogate w białko, dzięki temu stanowi doskonałe uzupełnienie diety.



Więcej o przepiorke

  • Hodowla przepiórek

    Udomowienie przepiórek notowane jest na rok około 1300 i nastąpiło w Japonii oraz w Chinach. Od tego czasu ptaki te zaczynały zajmować coraz wyższą pozycję jako zwierzęta hodowlane. Europa zaczęła doceniać przepiórki w drugiej połowie XX wieku. Najwięcej miłośników tego mięsa można spotkać we Włoszech i Francji. Od niedawna pojawiają się coraz liczniejsze fermy hodowlane także w Stanach Zjednoczonych Ameryki.

  • Zastosowanie kulinarne mięsa

    Przepiórki hodowane na mięso charakteryzują się tym, że od około 3 tygodnia życia samiczki osiągają masę wyższą od samców. Do uboju wybiera się kurki w wieku pięciu tygodni, które ważą wtedy około 165 g. Koguty nadają się do uboju po osiągnięciu wieku 6 tygodni. Około 40% całej tuszki stanowią piersi – żaden inny ptak nie ma takiej wydajności. Piersi z perliczki zawierają aż 25% białka i zaledwie 2,5 tłuszczu. Przepiórka przygotowana do obróbki kulinarnej - zazwyczaj pieczenia lub grillowania - waży około 115 g.