Jeleń należy do zwierzyny łownej, a jego najbardziej znaną i charakterystyczną cechą jest występowanie majestatycznego poroża, które bywa zrzucane raz do roku, a następnie ponownie odbudowywane do imponujących rozmiarów. Cały proces trwa zaledwie kilka miesięcy.

Wybrana oferta

  • Karkówka z jelenia

    p2-karkowka-z-jelenia-180-110

    Zależnie od wieku zwierzęcia pozwala na różne zastosowania. Najpopularniejsza jest w formie pieczonej, a także duszonej.



Więcej o jelenia

  • Charakterystyka jelenia

    Wszystkie jelenie są roślinożercami, a ich dieta zależy od bogactwa środowiska w którym żyją – w głównej mierze składa się z liści, trawy, kory (zwłaszcza młodej), pędów i gałęzi wybranych gatunków drzew i krzewów. Jelenie osiągają zróżnicowane rozmiary, dodatkowo samce są wyraźnie większe i bardziej masywne od samic.

    Jeleń jest szeroko rozpowszechniony na terenie całej Europy, a w Polsce jego ciemne i jędrne mięso jest uważane za najbardziej luksusowy gatunek dziczyzny!

  • Zastosowanie kulinarne mięsa

    Mięso pochodzące z jelenia posiada nadzwyczaj mało tłuszczu, a jego konsystencja jest zwarta i jędrna – posiada długie włókna, a jego kolor jest czerwono-brunatny. W zastosowaniu kulinarnym, szczególnie wysoko ceni się mięso pochodzące od młodych osobników, szczególnie poszukiwane jest to pochodzące od cieląt, rocznych łaniek i szpicaków. Dziczyzna pochodząca od starszych osobników nabiera szczególnie korzystnych właściwości po zamrożeniu.