Mięso pochodzące z dzika od zawsze posiadało grono doceniających je smakoszy kulinarnych. Teraz jednak jego popularność zaczyna być znacznie większa niż kiedykolwiek wcześniej – coraz częściej pojawia się w menu znakomitych restauracji. Mięso z dzika jest wyjątkowo jędrne i jednocześnie soczyste. Jego wykwintny aromat jest jednym z głównych zalet i wyraźnie odróżnia je od wieprzowiny.


Więcej na dzika

  • Pochodzenie i występowanie dzika

    Dzik jako gatunek jest bardzo sędziwy, w Europie występuje od milionów lat. Według opinii historyków swego czasu stanowił blisko 50% całej spożywanej dziczyzny na świecie. Dziki zadomowiły się w Europie, Azji i Afryce – głównie północnej, wybierają lasy mieszane lub liściaste, zwłaszcza na terenach podmokłych. W poszukiwaniu pożywienia dziki ryją ziemię, węsząc za korzeniami, dżdżownicami i ślimakami. 

    W ich diecie pojawiają się także grzyby. Zazwyczaj żerują stadnie, można je spotkać na polach kukurydzy i ziemniaków. Okres godowy, podczas którego zabronione są polowania przypada na okres zimowy - od listopada do stycznia.

  • Zastosowanie kulinarne mięsa

    Mięso pochodzące od osobników czystej rasy jest soczyste, bardzo aromatyczne i posiada ciemnoczerwoną barwę. Porównując je z wieprzowiną łatwo zauważyć, że posiada znacznie mniejszy udział tkanki tłuszczowej i jest bardziej jędrne.


Wybrana oferta

  • Szynka z dzika

    dzik-180-110

    Mięso tego typu posiada bardzo bogaty i charakterystyczny smak. Doskonale sprawdzi się jako pieczeń – także w odsłonie plenerowej, pieczona na wolnym ogniu.

  • Schab z dzika

    p5-schab-z-dzika-180-110

    Schab może zostać wykorzystany zarówno do pieczenia w całości jak i porcjowania na kotlety.