Bażant łowny prowadzi poligamiczny tryb życia, w którym na jednego koguta średnio przypada 5 kur. Ptaki te występują na rozległych przestrzeniach, które są przerywane małymi zagajnikami. Zazwyczaj zamieszkują tereny nieprzekraczające 600 m n.p.m. Do zastosowania kulinarnego wybiera się w większości koguty.


Więcej na bażanta

  • Charakterystyka bażanta

    Dieta bażanta jest roślinna. Składa się zazwyczaj ze zbóż i nasion. Ptaki te sięgają także po jagody i źdźbła młodej trawy. Młode osobniki mają w zwyczaju sięganie także po owady i robaki. Bażanty odławia się wyłącznie w sezonie, który przypada na okres od października do lutego.

  • Zastosowanie kulinarne mięsa

    Dorosłe osobniki osiągają rozmiar od 80 do 90 cm – licząc od czubka dzioba do końcówki ogona. Kura jest mniejsza, osiąga do 60 cm. Waga dorosłego bażanta waha się od 0,5 przy młodych osobnikach i kurach, do 1,5 kg w przypadku kogutów.

    Tuszka z bażanta zazwyczaj wystarcza na porcję dla dwóch osób. Najbardziej cenione części to udka oraz piersi, które przeważnie są pieczone – rzadziej smażone lub duszone. W przypadku mięsa pochodzącego z młodszych ptaków, można je także gotować w wywarze lub wędzić.


Wybrana oferta

  • Tuszka z bażanta

    tuszka bażanta w hurtowni MAKRO

    Tuszka może być pieczona w całości – zarówno w piekarniku, jak i na wolnym ogniu.