Ryż dostępny jest w wielu odmianach, które różnią się od siebie przede wszystkim formą w jakiej są sprzedawane. W zależności od stopnia oczyszczenia ryżu wyróżniamy dwa najbardziej popularne rodzaje: biały i naturalny. Ze względu na kształt ziarna wyróżnia się 3 podstawowe rodzaje ryżu: krótkoziarnisty, średnioziarnisty i długoziarnisty. Poza tym wśród tych 3 rodzajów rozróżnia się odmiany kleiste i niekleiste, które różnią się od siebie zawartością i składem skrobi.

Asortyment ryżów w MAKRO:

  • Ryż Arborio

    ryz-arborio-180x110

    Ryż najczęściej wykorzystywany do risotto - znanej włoskiej potrawy. Ma miękką strukturę wewnątrz ale wewnątrz pozostaje al dente.

  • Ryż Basmati

    ryz-basmati-180x110

    Ryż pochodzący z Indii i Pakistanu. Odmiana długoziarnista, o ziarnach białych lub brązowych. Ma lekko orzechowy zapach i smak, nie klei się. Idealny do sałatek i jako dodatek do mięsa i ryb.

  • Ryż biały

    ryz-bialy-180x110

    Oczyszczony w młynach ryżowych z łuski i polerowany tak, że staje się nieskazitelnie biały. Wprawdzie pozbawia się go przy tym wielu cennych składników odżywczych, ale taki ryż może być dłużej przechowywany.

  • Ryż Parboiled

    ryz-paraboiled-180x110

    Ryż poddany preparowaniu termicznemu. Początkowo ziarna zmiękczane są w wodzie, a następnie poddawany działaniu pary wodnej pod wysokim ciśnieniem. Dzięki temu procesowi ryż szybciej się gotuje, a z ziaren nie wypłukują się składniki odżywcze, ani skrobia. Dzięki temu ryż zawsze gotuje się na sypko.

  • Ryż dziki

    ryz-dziki-180x110

    Mimo swej nazwy, ryż dziki nie jest ryżem, a trawą.

  • Ryż jaśminowy

    ryz-jasminowy-180x110

    Odmiana pachnącego ryżu z Tajlandii o bardzo przyjemnym aromacie. To rodzaj ryżu długoziarnistego, nie skleja się podczas gotowania.

  • Ryż naturalny

    ryz-naturalny-180x110

    To ryż posiadający łuskę i zarodek.

  • Ryż do sushi

    ryz-do-sushi-180x110

    Krótkoziarnisty, polerowany ryż.



Pozostałe produkty w kategorii makarony, mąki, kasze, ryże: