Produkty strączkowe


Warzywa strączkowe, świeże lub suszone, dostarczają mnóstwo białka i innych składników odżywczych. Poniżej przedstawiamy niektóre z tych bogatych w minerały i witaminy produktów występujące w asortymencie MAKRO.

Rodzaje produktów strączkowych w MAKRO:

fasola
Fasola
Na całym świecie występuje ponad 400 odmian fasoli, ale większość oferty handlowej stanowi jeden gatunek tzw. fasola zwyczajna. Z fasoli przyrządza się potrawy jednogarnkowe, pożywne zupy, puree oraz sałatki. W asortymencie MAKRO dostępnych jest wiele odmian fasoli m.in. czerwona, jaś (średni, piękny, tyczny), biała, drobna, kolorowa oraz inne.

soczewica
Soczewica
Jest doskonałym źródłem białka. Soczewicę możemy podzielić na łuskaną i niełuskaną oraz na całą i połówki. Podobnie jak fasolę, soczewicę przed gotowaniem musimy namoczyć. Soczewica niełuskana jest łatwiej strawna niż łuskana.
cieciorka
Cieciorka
Wykorzystywana do przygotowania zup, kotletów, falafeli oraz humusu.  Podstawowy dodatek do dań kuchni Bliskiego Wschodu i Śródziemnomorskiej.
groch
Groch
Występuje wiele jego odmian, jednakże wszystkie rodzaje grochu, którego ziarna dojrzewają w strąkach na roślinie. Ziarno szlifuje się i poleruje, podczas takiego zabiegu może rozpaść się na połówki, mówimy wtedy o grochu łupanym. Jest cennym źródłem białka roślinnego, tłuszczów, węglowodanów i witamin (przede wszystkim z grupy B).

Jak moczyć ziarna roślin strączkowych

  1. Suszone ziarna fasoli, grochu lub soczewicy przed gotowaniem muszą moczyć się w wodzie, żeby mogły zmięknąć. Ziarno należy wsypać do miski i zalać zimną wodą.
  2. Po upływie 2-8 godzin należy odcedzić ziarno od wody, wodę w której się je moczy wylać, ponieważ zawiera ona rafinozę i stachiozę, węglowodany powodujące wzdęcia.
  3. Trudno jest dokładnie powiedzieć, jak długo ziarno powinno się moczyć. W każdym razie można je gotować, gdy jego objętość podwoi się lub potroi.
jak moczyć ziarna roślin strączkowych

Pozostałe produkty w kategorii makarony, mąki, kasze, ryże: