Chociaż ojczyzną makaronów są Włochy, to w kuchni polskiej od dawna znalazły one zastosowanie. Wprawdzie nic nie zastąpi domowego makaronu, to te gotowe pozwalają zaoszczędzić czas i nierzadko mają porównywalną jakość. MAKRO oferuje wiele kształtów i typów makaronów, dzięki którym np. kapusta z łazankami, czy rosół drobiowy zyskają atrakcyjny wygląd i niepowtarzalny smak.

Jak powstają makarony?

Makarony są otrzymywane ze specjalnie do tego przeznaczonej, wysokoglutenowej mąki makaronowej, semoliny bądź kaszki makaronowej z dodatkiem wody, soli oraz jaj. Makarony powstają na drodze procesu zwanego ekstruzją (uformowania pod wpływem wysokiego ciśnienia i temperatury) oraz suszenia. To dzięki procesowi ekstruzji, która jest typem obróbki termicznej, gotowanie makaronów jest krótkotrwałe.

Jak mąka do domowych makaronów?

Twój kulinarny sukces w ogromnej mierze zależy od doboru mąki. Mąka stosowana do przygotowania makaronu powinna być otrzymywana z pszenicy wysokoglutenowej np. pszenicy twardej (durum: typ 950, semolina, typ 1750). Również dobrą jakość makaronów dają maki z pszenicy zwyczajnej o dużym udziale ziaren szklistych np. mąka makaronowa zwyczajna typ 450. Zazwyczaj inne maki nie powodują pożądanej tekstury makaronów.

Rodzaje makaronów dostępne w MAKRO:

  • Spaghetti
  • Nitki
  • Świderki
  • Penne
  • Wstążki
  • Tagliatelle
  • Kolanka
  • Lasagne
  • Cannelloni
  • Farfalle
  • Tortiglioni
  • Pappardelle
  • Fusilli
  • Linguine
  • Conchiglioni
  • Bavette
  • Gniazda - wstążki
Rodzaje makaronów dostępne w MAKRO

Pozostałe produkty w kategorii makarony, mąki, kasze, ryże: