Kasza stanowi doskonałą alternatywę dla makaronów oraz ryżu. Dzięki zawartym w niej składnikom odżywczym ceniona jest przede wszystkim przez miłośników zdrowej, pełnowartościowej kuchni. W MAKRO oferujemy szeroki asortyment różnych rodzajów kasz poczynając od najczęściej używanej kaszy jęczmiennej po zyskującą na popularności quinoa.

Rodzaje kasz w MAKRO:                                        

  • Jęczmienna - najbardziej popularny rodzaj kaszy o dużej zawartości błonnika. W zależności od stopnia obróbki ziarna wyróżniamy kaszę pęczak oraz perłową.
  • Gryczana - wytwarzana z prażonych ziaren gryki. Doskonała jako dodatek do dań tradycyjnej kuchni polskiej tj. gołąbki, kaszanka, pierogi.
  • Kuskus - wytwarzana jest z rozdrobnionych ziaren pszenicy. Aby przygotować kaszę kuskus należy zalać wrzątkiem lub gotować na parze.
  • Bulgur - produkowana z gotowanych i wysuszonych ziaren zbóż, najczęściej pszenicy twardej. Polecana do dań kuchni arabskiej i greckiej.
  • Jaglana - produkowana z łuskanych ziaren prosa. W wersji wytrawnej może być dodatkiem do duszonych mięs, pierogów i gołąbków a w wersji na słodko stanowi podstawę do kisieli, kleików i budyniu.
  • Quinoa - nieprzetworzone nasiona komosy ryżowej cechują się dużą zawartości wapnia, fosforu i żelaza. Może stanowić dodatek do sałatek, zup i deserów.
  • Manna - drobnoziarnista kasza otrzymywana z ziarenek pszenicy. Obok kaszy jęczmiennej stanowi jedną z najbardziej popularnych kasz. Najczęściej wykorzystywana do deserów lub jako środek zagęszczający.
  • Kukurydziana - uzyskiwana z kukurydzy, stanowi dodatek do gulaszów i zup a także budyniu.
Kasze dostępne w hurtowni MAKRO
Kasze dostępne w hurtowni MAKRO

Pozostałe produkty w kategorii Artykuły sypkie