Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Wysoka jakość mięsa w MAKRO

Na czym polega nasza dbałość o wysokiej jakości Mięso Marki Własnej?

Najważniejszą kwestią jest jasno sformułowana i egzekwowana polityka wymagań w zakresie produkcji mięsa dla wszystkich ogniw łańcucha, skupiająca uwagę na każdym etapie mającym wpływ na bezpieczeństwo oferowanego mięsa. Inaczej mówiąc od pola do stołu monitorujemy produkt dostarczany do hal MAKRO.

Dział Zarządzania Jakością  oraz Dział Handlowy wspólnie definiują w dokumencie zwanym Profilem Jakościowym Produktu, jakimi właściwymi parametrami musi charakteryzować się Mięso Marki Własnej.

Między innymi określają takie parametry jakościowe jak: właściwa mikrobiologia, kalibracja, soczystość czy kruchość, które są później weryfikowane w niezależnych, akredytowanych laboratoriach. Nie bez znaczenia jest również rodzaj i sposób opakowania, gdyż muszą gwarantować zachowanie pełnej świeżości mięsa podczas całego terminu przydatności do spożycia.

  • Już na etapie wyboru dostawcy sprawdzamy jego  możliwość dostarczenia wysokiej jakości i cechującego się znakomitą smakowitością mięsa.
  • Aby to osiągnąć, hodowcy muszą karmić zwierzęta paszą pochodzącą ze sprawdzonych i gwarantujących bezpieczeństwo oraz pełną transparentność źródeł.
  • Zakład zajmujący się ubojem oraz przetwórstwem mięsa musi posiadać Certyfikat Jakości potwierdzający wysoki standard linii produkcyjnych oraz pełną świadomość pracowników w zakresie bezpieczeństwa i higieny wyrobów.
  • Dodatkowo doświadczeni Specjaliści ds. Zarządzania Jakością MAKRO przeprowadzają szczegółowy audyt u dostawcy. Dopiero po  pozytywnej akceptacji Najwyższego Kierownictwa MAKRO nawiązywana jest współpraca z dostawcą w zakresie produkcji Marek Własnych Mięsa.
  • Dostarczone wprost z zakładu produkcyjnego na Platformę Mięsną MAKRO produkty są poddawane pierwszej, szczegółowej weryfikacji przez wykwalifikowanych Kontrolerów Jakości na zgodność ze wskazaniami zawartymi w Profilu Jakościowym Produktu.
  • Następnie po pozytywnej ocenie kontroli jakości wyroby są transportowane do hal. Tam są również regularnie monitorowane m.in. pod względem temperatury podczas całej drogi, przyjęcia oraz przechowywania.
  • Tylko dzięki pracy wszystkich ogniw łańcucha pod ścisłym nadzorem pracowników MAKRO oferujemy bezpieczne i wysokiej jakości produkty. Ponadto gwarantem naszej rzetelności i wiedzy jest posiadany przez nas Certyfikat ISO 22000.