Nowość w MAKRO - wędliny Veroni
W MAKRO znajdą Państwo najlepsze włoskie wędliny - szynki prosciutto, speck, boczek pancetta, karkówkę coppa oraz najbardziej znaną z włoskich kiełbas - salami. Ich smak oraz aromat urozmaicą przyrządzane dania i dodadzą poprawą śródziemnomorskiego charakteru.
Mortadella Gigantella z orzeszkami pistacjowymi - plastry
Wytwarzana jest z najprzedniejszej jakości, drobno zmielonej wieprzowiny, do której dodawane są
„lardelli” - kostki cennego tłuszczu z podgardla. Nie zawiera glutenu, laktozy, pochodnych mleka,
ani polifosforanów. Ma charakterystyczny krągły, łatwo rozpoznawalny zapach i delikatny smak.
Doskonale nadaje się na przystawkę i jako dodatek do aperitifów oraz przekąsek. Najlepiej smakuje umieszczona między dwiema kromkami gorącego chleba.
Prosciutto di Parma - sezonowa szynka Parmeńska w plastrach
Ta najbardziej znana na świecie wędlina wytwarzana jest z udźców wieprzowiny włoskiej, dokładnie wyselekcjonowanych, kontrolowanych
i identyfikowanych. Są one następnie solone solą morską i pozostawione do sezonowania przez co najmniej 12 miesięcy. Jest to produkt opatrzony certyfikatem DOP, nie zawiera alergenów, glutenu, laktozy, pochodnych mleka, glutaminianu ani polifosforanów.
Prosciutto crudo przekładana sezonowa szynka surowa
Powstaje w wyniku obróbki i sezonowania wyselekcjonowanych udźców świńskich, następnie pozbawionych kości i skóry. Proponuje się podawanie w plastrach pakowanych w atmosferze ochronnej. Latem doskonale smakuje razem z melonem lub z figami, które podkreślają jej delikatny zapach i smak.
Szynka surowa „IL CORALLO” 1,1 kg i 5,5 kg
Staranna selekcja surowca mięsnego, sezonowanie trwające co najmniej 8 miesięcy, usuwanie kości i oskrobywanie: dzięki tym zabiegom „Il Corallo” staje się wyrafinowaną wędliną o słodkim, subtelnym smaku. Dobrze komponuje się z białymi aromatycznymi winami, nawet lekko musującymi, które neutralizują tłuszcz osiadający na podniebieniu, a także z lekkimi czerwonymi winami o owocowym bukiecie.
Veroni Coppa sezonowany chudy baleron
Otrzymywany jest z mięśni świńskiej szyi; cały i po usunięciu kości, pozostawia się na kilka miesięcy do sezonowania. W przekroju ma kolor czerwony z niewielkimi białymi obszarami tłuszczu. Wyróżnia się aromatycznym i charakterystycznym zapachem. Smak zbliżony do słodkiego. Podaje się pokrojony (najlepiej nożem) na plastry średniej grubości, wraz z chlebem. Idealny w kompozycji z młodym czerwonym winem lub delikatnym piwem.
Salami mediolańskie w plastrach
Powstaje w efekcie obróbki chudej wieprzowiny połączonej z gęstym tłuszczem, mielonej do rozmiaru ziaren ryżu. Czas sezonowania zalicza się do najdłuższych i trwa prawie 9 tygodni, zależnie od średnicy kiełbasy: jest to warunek osiągnięcia dobrej spójności części tłustej i chudej. W smaku jest słodkie i delikatne. Nie zawiera glutenu, laktozy, pochodnych mleka, ani glutaminianu. Zaleca się kroić je w cienkie plastry dla uwypuklenia smaku i aromatu.
Italo Twin Salami Pack
To salami o niewielkim rozmiarze charakteryzuje się miękkością i słodkim, aromatycznym smakiem. Produkowane z przestrzeganiem najnowocześniejszych tendencji żywieniowych, dostarcza dużej ilości tłuszczów szlachetnych, witamin i soli mineralnych. Doskonałe podczas obiadu lub jako szybka przekąska czy też podczas towarzyskiego spotkania.
Pancetta Magretta chudy boczek
Wytwarzany jest z części spodniej półtuszy wieprzowej, składającej się z mniej lub bardziej cienkich warstw, na przemian tłustych i chudych.
W przekroju kolor czerwieni przełamany białym, z tendencją do różowego, tłuszczem. Smak charakterystyczny, słodki. Zapach typowy, słodkawy, niekiedy z nutami ziołowymi. Idealny do przygotowywania roladek z mięsem (najlepiej białym) lub z rybami, ze skorupiakami, a nawet z ogonami homarów.
Bresaola w plastrach
Wyrób wędliniarski otrzymany z przetworzonego mięsa wołowego z dodatkiem soli i aromatów, umieszczony w kiszce i sezonowany.
Zapach lekko aromatyczny, smak intensywny, a jednocześnie delikatny. Zaleca się spożywać razem z rukolą i odrobiną parmezanu.
Pancetta arrotolata Zrolowany boczek bez skóry
Wytwarzany jest z wyselekcjonowanych gatunków wieprzowiny przetworzonych zgodnie z tradycyjnym przepisem, a następnie wędzonych w celu nadania właściwego mu, niepowtarzalnego aromatu. Nie zawiera glutenu, laktozy, pochodnych mleka, ani polifosforanów. Zaleca się kroić na cienkie plastry, aby bardziej wydobyć wyjątkowy zapach wędzonki. Idealny z takimi dodatkami jak kasza jęczmienna, fasola lub prawdziwki.
Speck - Boczek alpejski w plastrach
Boczek z południowego Tyrolu Wytwarzany jest wyłącznie z najlepszych chudych udźców wieprzowych pochodzących z uznanych
i kontrolowanych hodowli. Tajemnica tej wędliny polega na umiejętności przypisywanej masarzom z Górnej Adygi, którzy starannie przestrzegali
trzech podstawowych reguł: mało soli, mało dymu i mało powietrza. Zaleca się kroić na cienkie plastry dla lepszego wyeksponowania zapachu i smaku. Spożywać z białymi winogronami lub, w wersji klasycznej, z orzechami.
Antipasto Tradycyjna przystawka
Połączenie 3 tradycyjnych najwyższej jakości wędlin z regionu Emilia Romagna: surowej szynki, mediolańskiego salami i sezonowanego baleronu.
Żadna z nich nie zawiera glutenu, mleka i jego pochodnych ani glutaminianu. Mogą być idealnymi składnikami podczas przyrządzania smakowitych potraw lub jako przekąska wraz z chlebem i serem.
Otrzymuj najlepsze oferty promocyjne na swój adres e-mail
Zapisz się do newslettera
oraz
oferty dla Ciebie w Aplikacji Mobilnej