Akademia Inspiracji: meksykańskie tortille z kurczakiem

Meksykańskie tortille z kurczakiem i boczkiem

Akademia Inspiracji: składniki

  • 92 g (1 szt) tortilla 30cm,
  • 100 g panierowanych polędwiczek kurczaka,
  • 43 g parzonego wędzony boczku,
  • 25 g sera żółtego typu gouda,
  • 40 g pomidora,
  • 50 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka,
  • 80 g kapusty pekińskiej pociętej w paski,
  • 15 g sosu meksykańskiego Makro Chef,
  • 25 g sosu remulada Makro Chef,
  • 0,4 l oleju do głębokiego smażenia.

Akademia Inspiracji: wykonanie

Polędwiczki smażymy na głębokim oleju w temp. 180°. Boczek smażymy do uzyskania chrupkości.

Na placku rozsmarowujemy większość sosu meksykańskiego i układamy na nim posiekaną kapustę pekińską, cebulę, pomidor w półplasterkach i całość polewamy sosem duńskim.

Na to układamy przecięty na dwa paski plaster sera, polędwiczki i boczek, polewamy resztą sosu, zawijamy tortillę i grillujemy przez 3 minuty.

Akademia Inspiracji: dane kontaktowe


Sakiewki z figą i sorbet z pomidora

Kuchenne fantazje #zeroplate - sakiewki z figą i sorbet... z pomidora!

zero waste zero plate makro chef fit

Sernik na zimno z malinami

Łatwy przepis na pyszny sernik z malinami z dodatkiem białej czekolady.

deser makro chef na słodko owoce

Japoński ebi burger

Czarny burger – zdziwiony? Wszystko dzięki atramencie kałamarnicy, czyli sepii. To naturalny barwnik, który jest wyjątkowo ekonomiczny i bez smaku, dlatego nie martw się: bułka nie smakuje jak ryba.

street food akademia inspiracji krewetki

Filipińskie skrzydełka w sosie adobo

Termin adobo pochodzi od hiszpańskiego słowa adobar, oznaczającego marynatę. Praktyka marynowania mięsa w aromatycznej mieszance wykonanej z octu, soli, czosnku, papryki i oregano była powszechna w kuchni hiszpańskiej. Sos adobo jest intensywnie aromatyzowany i czerwony, ze względu na wspomnianą paprykę.

street food akademia inspiracji

Balijskie placki Cornfrittes

Chociaż kukurydza najczęściej kojarzy się z Ameryką, te chruupiące i pikantne placki kukurydziane to typowa indonezyjska przekąska.

weganskie street food akademia inspiracji wegetarianskie warzywa