Ryby maślane to ogólna nazwa dla kilku gatunków ryb charakteryzujących się wydłużonym, bocznie spłaszczonym ciałem, a także sporą zawartością oleju w mięsie. Są chętnie spożywane dzięki wybornemu, smacznemu mięsu i możliwości przygotowywania na ich bazie znakomitych potraw, najczęściej gotowanych oraz wędzonych. Te formy przetwarzania pozbawiają ryby maślane oleju, który - spożywany w zbyt dużej ilości - może wywołać zatrucie pokarmowe.
Dostępne formy ryby maślanej
Ryba maślana wędzona na zimno
Ryby są trwałe, ich mięso ma zwartą konsystencję, jest soczyste. Wędzenie odbywa się w temp. 20-40 stopni C i trwa od kilku do kilkunastu dni.
Inne ryby z kategorii ryby morskie
To ryba ceniona za smaczne mięso i wysokie wartości odżywcze, która w każdej potrawie smakuje znakomicie.
Jest bardzo tłustą rybą, stanowi doskonałe źródło białka i witaminy A. Pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu.
Makrela świeża lub wędzona na gorąco zasmakuje nawet zagorzałym przeciwnikom jedzenia ryb.
Dlaczego warto zaufać MAKRO
Rozsądne ceny
Zapewniamy rozsądne ceny wszystkich naszych produktów - nasze ryby pochodzą od producentów i rybaków, z którymi nawiązujemy bezpośrednio umowy, bez udziału pośredników, co ogranicza koszty związane z ich transportem, a równocześnie gwarantuje ekonomiczne ceny, tak, abyś dokonując u nas zakupów, nie przepłacał.
Wykwalifikowana kadra
Zawsze służymy fachową radą w czasie zakupów – nasza wysoko wykwalifikowana kadra pracownicza wyjaśni wszystkie Twoje wątpliwości, jakie mogą pojawić się w czasie dokonywania zakupów, i pomoże Ci wybrać najbardziej odpowiednie dla charakteru Twojej kuchni ryby oraz owoce morza, dzięki czemu będziesz zadowolony ze swojego wyboru.
Świeżość produktów
Zapewniamy najwyższą świeżość produktów – nasze ryby i owoce morza przewożone są z zachowaniem ciągu chłodniczego, którego jakość podlega stałym kontrolom. Do naszych hal dostarczane są one kilka razy w tygodniu – od 3 do nawet 5, dzięki czemu możesz mieć pewność, że wybierasz świeże i doskonałe produkty.
Szeroki asortyment
Gwarantujemy szeroki asortyment ryb oraz owoców morza - szukając produktów odpowiednich do Twoich potrzeb, zawsze masz do wyboru wiele gatunków ryb oraz owoców morza, dostępnych w różnych wersjach i formach. Ryby maślane znajdziesz w wersji wędzonej na zimno, cenionej przez smakoszy na całym świecie.
Jeżeli szukasz sprawdzonego dostawcy ryb oraz owoców morza, któremu będziesz mógł zaufać, szczególnie co do jakości oferowanych produktów i korzystnych cen, nawiąż współpracę z MAKRO – największym dystrybutorem asortymentu dla firm, działającym od 20 lat w Polsce. W ofercie znajdziesz m.in. smaczne ryby maślane wędzone na zimno marki Fine Food Finestro, idealne do wielu potraw, które – jeżeli raz ich spróbujesz, będą regularnie pojawiać się na Twoim stole.
Jakość gwarantowana!
Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.
Poznaj Platformę Rybną »
Ryba maślana pieczona na pieprzu i anachois
Przygotuj 1 kg ryby, 12 marynowanych anchois, 25 g masła, sok z cytryny, oliwę, sól, mielony pieprz, sok z 1 cytryny, 2-3 łyżki mleka, łyżkę kaparów, świeże zioła (bazylia, kolendra, natka pietruszki). Rybę dopraw solą i pieprzem, smaż na złocisty kolor i piecz 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Przetnij na pół anchois, zanurz w mleku z pieprzem i solą, obtocz w mące, usmaż. Podawaj z dressingiem z podgrzanej oliwy, kaparów i cebuli z sokiem z cytryny i ziołami i smażonymi ziemniakami.
Pieczona ryba maślana
Przygotuj oczyszczoną rybę maślaną, połówkę cytryny, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 1 ząbek czosnku, 60 ml białego wina, sól morską, świeżo zmielony pieprz i oliwę z oliwek. Rybę opłucz i osusz, oprósz solą, pieprzem, wysmaruj 2 łyżkami oliwy. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wlej 2 łyżki oliwy, dopraw solą morską, pieprzem, dodaj pokrojony ząbek czosnku i świeży rozmaryn. Piecz w piekarniku bez przykrycia 15 minut, polewaj białym winem.
Pasta z wędzonej ryby maślanej z twarogiem
Przygotuj tusze z 1 wędzonej ryby maślanej, 30 dag twarogu półtłustego, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 cebulę, natkę pietruszki, sól i pieprz. W miseczce połącz z twarogiem rybę obraną ze skórki, bez ości. Posiekaj drobno cebulę, posyp ją solą i dodaj do twarogu. Połącz z twarogiem oraz rybą, dodaj koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj do uzyskania puszystej konsystencji, dopraw solą oraz pieprzem. Udekoruj natką pietruszki.
Otrzymuj najlepsze oferty promocyjne na swój adres e-mail
Zapisz się do newslettera
oraz
oferty dla Ciebie w Aplikacji Mobilnej