Ryby maślane to ogólna nazwa dla kilku gatunków ryb charakteryzujących się wydłużonym, bocznie spłaszczonym ciałem, a także sporą zawartością oleju w mięsie. Są chętnie spożywane dzięki wybornemu, smacznemu mięsu i możliwości przygotowywania na ich bazie znakomitych potraw, najczęściej gotowanych oraz wędzonych. Te formy przetwarzania pozbawiają ryby maślane oleju, który - spożywany w zbyt dużej ilości - może wywołać zatrucie pokarmowe.

Dostępne formy ryby maślanej

  • Ryba maślana wędzona na zimno

    ryba-maslana-wedzona-na-zimno-180x110

    Ryby są trwałe, ich mięso ma zwartą konsystencję, jest soczyste. Wędzenie odbywa się w temp. 20-40 stopni C i trwa od kilku do kilkunastu dni.


Inne ryby z kategorii ryby morskie

  • Łosoś

    losos-180x110

    To ryba ceniona za smaczne mięso i wysokie wartości odżywcze, która w każdej potrawie smakuje znakomicie.

  • Halibut

    halibut-180x110

    Jest bardzo tłustą rybą, stanowi doskonałe źródło białka i witaminy A. Pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu.

  • Makrela

    makrela-180x110

    Makrela świeża lub wędzona na gorąco zasmakuje nawet zagorzałym przeciwnikom jedzenia ryb.



Dlaczego warto zaufać MAKRO

  • Rozsądne ceny

    Zapewniamy rozsądne ceny wszystkich naszych produktów - nasze ryby pochodzą od producentów i rybaków, z którymi nawiązujemy bezpośrednio umowy, bez udziału pośredników, co ogranicza koszty związane z ich transportem, a równocześnie gwarantuje ekonomiczne ceny, tak, abyś dokonując u nas zakupów, nie przepłacał.

     

     

  • Wykwalifikowana kadra

    Zawsze służymy fachową radą w czasie zakupów – nasza wysoko wykwalifikowana kadra pracownicza wyjaśni wszystkie Twoje wątpliwości, jakie mogą pojawić się w czasie dokonywania zakupów, i pomoże Ci wybrać najbardziej odpowiednie dla charakteru Twojej kuchni ryby oraz owoce morza, dzięki czemu będziesz zadowolony ze swojego wyboru.

  • Świeżość produktów

    Zapewniamy najwyższą świeżość produktów – nasze ryby i owoce morza przewożone są z zachowaniem ciągu chłodniczego, którego jakość podlega stałym kontrolom. Do naszych hal dostarczane są one kilka razy w tygodniu – od 3 do nawet 5, dzięki czemu możesz mieć pewność, że wybierasz świeże i doskonałe produkty.

     

     

  • Szeroki asortyment

    Gwarantujemy szeroki asortyment ryb oraz owoców morza - szukając produktów odpowiednich do Twoich potrzeb, zawsze masz do wyboru wiele gatunków ryb oraz owoców morza, dostępnych w różnych wersjach i formach. Ryby maślane znajdziesz w wersji wędzonej na zimno, cenionej przez smakoszy na całym świecie.

Jeżeli szukasz sprawdzonego dostawcy ryb oraz owoców morza, któremu będziesz mógł zaufać, szczególnie co do jakości oferowanych produktów i korzystnych cen, nawiąż współpracę z MAKRO – największym dystrybutorem asortymentu dla firm, działającym od 20 lat w Polsce. W ofercie znajdziesz m.in. smaczne ryby maślane wędzone na zimno marki Fine Food Finestro, idealne do wielu potraw, które – jeżeli raz ich spróbujesz, będą regularnie pojawiać się na Twoim stole.

Platforma rybna w MAKRO

Jakość gwarantowana!

Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.

Poznaj Platformę Rybną »
platforma-rybna

Dania z ryby maślanej

Ryba maślana pieczona na pieprzu i anachois

Przygotuj 1 kg ryby, 12 marynowanych anchois, 25 g masła, sok z cytryny, oliwę, sól, mielony pieprz, sok z 1 cytryny, 2-3 łyżki mleka, łyżkę kaparów, świeże zioła (bazylia, kolendra, natka pietruszki). Rybę dopraw solą i pieprzem, smaż na złocisty kolor i piecz 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Przetnij na pół anchois, zanurz w mleku z pieprzem i solą, obtocz w mące, usmaż. Podawaj z dressingiem z podgrzanej oliwy, kaparów i cebuli z sokiem z cytryny i ziołami i smażonymi ziemniakami.

Pieczona ryba maślana

Przygotuj oczyszczoną rybę maślaną, połówkę cytryny, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 1 ząbek czosnku, 60 ml białego wina, sól morską, świeżo zmielony pieprz i oliwę z oliwek. Rybę opłucz i osusz, oprósz solą, pieprzem, wysmaruj 2 łyżkami oliwy. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wlej 2 łyżki oliwy, dopraw solą morską, pieprzem, dodaj pokrojony ząbek czosnku i świeży rozmaryn. Piecz w piekarniku bez przykrycia 15 minut, polewaj białym winem.

Pasta z wędzonej ryby maślanej z twarogiem

Przygotuj tusze z 1 wędzonej ryby maślanej, 30 dag twarogu półtłustego, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 cebulę, natkę pietruszki, sól i pieprz. W miseczce połącz z twarogiem rybę obraną ze skórki, bez ości. Posiekaj drobno cebulę, posyp ją solą i dodaj do twarogu. Połącz z twarogiem oraz rybą, dodaj koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj do uzyskania puszystej konsystencji, dopraw solą oraz pieprzem. Udekoruj natką pietruszki.