Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że mięso królika zaliczane jest do drobiu i razem z drobiem umieszczane na półkach sklepowych. Wynika to z faktu, że króliki nie należą ani do dziczyzny, ani do zwierząt rzeźnych. Mają jasne i chude mięso, podobnie jak drób bogate w białko oraz składniki pokarmowe.


Dowiedz się więcej

  • Zdrowe i lekkie

    Ubogie w cholesterol oraz tłuszcz, lekkostrawne i delikatne mięso z królika z powodzeniem można podawać dzieciom już od 7 miesiąca życia. Mogą po nie śmiało sięgać także osoby borykające się z chorobami układu sercowo-naczyniowego i nadciśnieniem tętniczym. Cenne, łatwo przyswajalne białko, a także wartościowe składniki mineralne oraz witaminy z grupy B to zalety, dla których warto jadać mięso królika jak najczęściej. Z kolei osoby cierpiące z powodu nietolerancji pokarmowych na pewno ucieszy fakt, że rzadko wywołuje ono reakcje alergiczne. Jeżeli więc dbasz o zdrowie i chcesz zachować je na długie lata, włącz mięso królika do swojej diety.

  • Cała tuszka

    Najpopularniejszą i najczęściej występującą formą mięsa z królika dostępną w sprzedaży jest cała tuszka. Daje ona najwięcej możliwości, jeżeli chodzi o różnorodność potraw (można ją upiec w całości, rozebrać i piec lub smażyć czy dusić poszczególne jej elementy), ale także pozwala na wykorzystanie wszystkich skrawków mięsa i podrobów, np. do przyrządzenia wybornego pasztetu.

  • Chów, tucz i ubój

    W hodowlach na całym świecie chowanych jest wiele ras królików, różniących się pomiędzy sobą wyglądem oraz jakością mięsa. Niektóre przeznaczone są do celów gastronomicznych, inne zaś pełnią rolę ozdobną. Najbardziej pożądane są tzw. hybrydy, szczególnie płodne i szybko rosnące. Ogromny wpływ na jakość mięsa króliczego ma sposób ich karmienia. Króliki żywią się pokarmem roślinnym, dobrze rosną karmione zieloną karmą z dodatkiem marchwi, buraków, zboża, a także koncentratów witaminowo-mineralnych. Można im podawać także siano, słomę oraz kiszonki. Zawsze trzeba dbać o to, aby wszystkie produkty były świeże, gdyż zwierzęta te są bardzo wrażliwe na pokarm słabej jakości.

  • Wysoka jakość

    Mięso królicze dostępne w sprzedaży jest pozyskiwane z królików tucznych, tzw. brojlerów i stanowi produkt wysokiej jakości. Nie tylko jest ono bardzo odżywcze i pożywne, ale równocześnie ma niewiele cholesterolu i tłuszczu. Jednak nawet skład tłuszczu mięsa króliczego jest zaskakująco korzystny dla organizmu człowieka – przeważają w nim bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolenowy oraz kwas linolowy.






Jeżeli szukasz dobrej jakości mięsa króliczego ze sprawdzonego źródła, zajrzyj do MAKRO! Będziesz mieć pewność, że sięgasz po produkt, na bazie którego przygotujesz danie nie tylko smaczne, ale także zdrowe i wartościowe.

Wybrana oferta mięsa z królika w MAKRO!

  • Tuszka z królika

    p1-krolik-tuszka-180-110

    Najczęściej wybierana do pieczenia w całości. Gotowa potrawa zaskakuje delikatnością smaku i kruchością mięsa.

  • Udziec z królika

    p2-udziec-z-krolika-180-110

    Udziec z królika to chude mięso, które znakomicie nadaje się do duszenia. Jest soczysty, smaczny i bogaty w składniki odżywcze.

  • Łopatka z królika

    p4-lopatka-z-krolika-180-110

    Wprost stworzona do marynowania w przyprawach i smażenia lub grillowania.


Może Cię także zainteresować:


Świat MAKRO Inspiracji

Oferta ryb w MAKRO