Szpinak, dostępny w sklepach w Polsce w wersji świeżej, chrupiącej, a także w mrożonej, to bogactwo składników odżywczych, które pomagają nam zachować zdrowie i urodę. Znienawidzony przez najmłodszych, karmionych nim często na siłę ze względu na ogromną zawartość witamin i minerałów, a także białka, doceniany jest przez ludzi dojrzałych, uwielbiających przygotowywane z jego dodatkiem zupy, ciasto francuskie, pierogi, naleśniki, omlety czy makarony.

Dostępne formy szpinaku

  • Szpinak 250 g

    szpinak-250g-180-110

    Dostępny w tej formie szpinak idealnie sprawdzi się w przypadku wszystkich potraw przygotowywanych z dodatkiem tego zdrowego warzywa.

  • Szpinak Baby 250 g

    szpinak-baby-180-110

    Szpinak baby, czyli młody szpinak, to idealny wybór, jeżeli zależy Ci na apetycznym, wysokiej jakości produkcie, bogatym w składniki odżywcze i apetycznym.

  • Szpinak Mini 100 g

    szpinak-mini-180-110

    Dostępny w opakowaniu 100 g szpinak mini idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek czy innych potraw z tym pysznym warzywem w roli głównej.


Dowiedz się więcej

  • Częste dostawy

    Aby zagwarantować Ci wysoką jakość, świeżość, ale także dostępność wszystkich oferowanych przez nas warzyw oraz owoców, dbamy o częste ich dostawy do naszych hurtowni. Szpinak i inne produkty dostarczane są – w zależności od gatunku i lokalizacji dostawcy – od 3 do 5 razy w tygodniu.

  • Dobre ceny

    Współpracując od lat z Klientami biznesowymi, zdajemy sobie sprawę z faktu, jak istotna jest korzystna cena warzyw oraz owoców, idąca w parze z wysoką jakością produktów. Dzięki korzystnym umowom z dostawcami możemy Ci zagwarantować szpinak, a także inne warzywa w najniższych na rynku cenach, z których na pewno będziesz usatysfakcjonowany.

  • Wysoka jakość

    Wieloletnie kontakty z producentami oraz rolnikami zajmującymi się hodowlą warzyw i owoców pozwoliły nam wybrać tych spośród nich, którzy zasługują na zaufanie, oferując produkty doskonałej jakości. Decydując się na zakup szpinaku u nas, możesz mieć pewność, że dostajesz produkt, który spełni wszystkie Twoje oczekiwania.



Sprawdź też pozostałe warzywa dostępne w Makro

  • Czosnek

    czosnek-180-110

    Mimo iż nieco odstrasza zapachem i ostrym smakiem, czosnek to warzywo zdrowe i cenne dla organizmu.

  • Cukinia

    cukinia - warzywa owoconośne w makro

    Bogata w potas, wapń, karoten i witaminy z grupy B, jest smaczna, zdrowa i niskokaloryczna, a na jej bazie można przyrządzić wiele potraw.

  • Por

    por-180-110

    Por, oprócz tego że smaczny i aromatyczny, zwłaszcza w porównaniu do innych warzyw cebulowych, jest także bardzo zdrowy.


Pochodzenie szpinaku

Szpinak na stałe zagościł w kuchni europejskiej, nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że pochodzi z Persji. Z tego kraju w VII wieku dotarł do Chin. Najprawdopodobniej w XIV wieku zaczęto uprawiać do na Półwyspie Koreańskim, a w XVIII - w Japonii. Na Starym Kontynencie uprawia się go od XI wieku, a Polacy znają go już od prawie 300lat.
pochodzenie-szpinaku-460-200

Wartości odżywcze szpinaku

wartosci-odzywcze-szpinaku-460-200
Częścią jadalną szpinaku są jego drobne liście o różnorodnym kształcie i barwie, matowe albo błyszczące, w zależności od odmiany. Są bardzo bogate w wiele cennych składników odżywczych. Warto wspomnieć chociażby minerały, takie jak magnez, żelazo czy fosfor, a także witaminy, przede wszystkim witaminę A, C oraz E. Warto wspomnieć także o dużej zawartości białka w szpinaku, a także o jego niskokaloryczności - możesz jeść go śmiało, nawet jeżeli jesteś na diecie.

Ciekawostki

Jak poznać świeżość szpinaku?

Kupując świeży szpinak, zwróć uwagę na barwę jego listków, a także na ich jędrność. Dobrej jakości szpinak, idealny do spożycia i wykorzystywania w kuchni, ma zielone listki bez przebarwień i nie więdnie - i właśnie w takiej formie wybieraj to warzywo, gdyż idealnie sprawdzi się w każdej potrawie.

Jak przechowywać szpinak?

Nie przechowuj szpinaku zbyt długo - świeży powinien zostać spożyty lub przetworzony w czasie 2 tygodni od zbioru, w innym wypadku traci wartości odżywcze i walory smakowe. Trzymaj warzywo w chłodnym, zaciemnionym miejscu - optymalna temperatura to od 0 do 2 stopni Celsjusza. W wersji mrożonej możesz przechowywać szpinak dłużej.

Zastosowanie szpinaku

Szpinak ma szerokie zastosowanie w kuchni i może być spożywany pod wieloma postaciami. W zależności od upodobań możesz jeść go w wersji gotowanej albo surowej, dodając do zup, makaronów czy sufletów. Idealnie sprawdzi się także w sałatkach i surówkach, zastępując w nich sałatę. Smakosze docenią też duszone liście szpinaku, przygotowywane z szynką, śmietaną, żółtym serem albo jogurtem.
Szpinak odgrywa ogromną rolę w dietetyce. Zawiera niewiele kalorii zaś jego wartości odżywcze zaspokajają ogromną cześć dziennego zapotrzebowania na witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, witaminy E, żelaza, potasu, fosforu, magnezu, sodu, jodu oraz kwasu foliowego.