Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Śledź jest bez wątpienia jedną z ryb goszczących na polskich stołach najczęściej. Bogaty jest w kwasy tłuszczowe wielonienasycone, w tym omega-3, witaminy z grupy B, D i E, a także w wapń, selen, fosfor oraz potas. Najczęściej kupujemy go w wersji marynowanej, ale warto skusić się także na inne dostępne w sprzedaży formy, aby odkryć prawdziwy smak śledzia i jego największe kulinarne atuty.

Dostępne formy śledzia

  • Świeży śledź cały

    swiezy-sledz-caly-180x110

    Wybierz całego śledzia, jeśli chcesz przygotować danie nie tylko smaczne, ale też atrakcyjne wizualnie np. upiec rybę w całości.

  • Tusza ze świeżego śledzia

    tusza-ze-swiezego-sledzia-180x110

    Ryba w tej formie pozbawiona jest głowy, wnętrzności i łusek. Idealnie nadaje się do potraw faszerowanych, pieczonych lub smażonych.

  • Filet ze świeżego śledzia

    filet-ze-swiezego-sledzia -180x110

    Śledź w filetach nadaje się do smażenia, pieczenia, duszenia, gotowania oraz wybornych zup rybnych.

  • Śledź mrożony w filetach (340g)

    sledz-mrozony-w-filetach-180x110

    Dostępny w filetach śledź mrożony to doskonałe rozwiązanie, jeżeli szukasz ryby w wygodnej do przyrządzenia formie.

  • Kawałki śledzia wędzone na zimno

    kawalki-sledzia-wedzone-na zimno-180x110

    Tak przygotowany śledź jest bardzo smaczny, a jego mięso jest dużo trwalsze niż w wypadku wędzenia na gorąco.

  • Kawałki śledzia wędzone na gorąco

    kawalki-sledzia-wedzone-na-goraco-180x110

    Mają przyrumienioną skórkę i są bardzo soczyste. Można stosować je do sałatek, kanapek lub farszu.

  • Tusza ze śledzia wędzona na gorąco

    tusza-ze-sledzia-wedzona-na-goraco -180x110

    Charakteryzuje się znakomitym smakiem, mocno przypieczoną skórką oraz atrakcyjną wizualnie formą podania.


Inne ryby z kategorii ryby morskie

  • Dorsz

    dorsz-180x110

    Dorsz jest rybą morską, o białym mięsie, neutralnym smaku. Ma neiwielką ilość tłuszczu. Dorsz jest źródłem wielu mikroelementów, witamin oraz jodu.

  • Mintaj

    mintaj-180x110

    Mintaj należy do ryb dorszowatych. Rośnie dość szybko, żyje nawet 17 lat. Samice mintaja odławiane są w trakcie okresu godowego dla ikry.

  • Morszczuk

    morszczuk-180x110

    Morszczuk posiada delikatne, ale sprężyste mięso o białym i jasno-kremowym kolorze. Mięso morszczuka jest nisko kaloryczne więc idealne dla osób dbających o linię



Dowiedz się więcej

  • NEED TITLE

    Jeżeli w czasie robienia zakupów pojawią się wątpliwości odnośnie do wyboru idealnych ryb czy owoców morza, zawsze możesz zwrócić się o pomoc do przeszkolonych pracowników MAKRO, którzy o oferowanym towarze wiedzą wszystko i chętnie odpowiedzą na każde Twoje pytanie.

  • Częste degustacje

    Aby zapewnić Ci możliwość świadomego i przemyślanego dokonywania wyborów w zakresie ryb i owoców morza, także tych, których smaku do tej pory nie znałeś, w MAKRO organizowane są częste, regularne degustacje niemal wszystkich dostępnych w asortymencie produktów.

  • Gwarancja świeżości

    W trosce o świeżość i dobrą jakość ryb i owoców morza MAKRO zainwestowało w profesjonalne urządzenia do transportu ryb, zapewniające zachowanie idealnego ciągu chłodniczego. Kupując śledzie, dostarczane do hal od 3 do 5 razy w tygodniu, możesz mieć pewność, że będziesz zadowolony z dokonanego wyboru.

  • Korzystne ceny

    Dzięki stałej współpracy ze sprawdzonymi rybakami oraz producentami ryb oraz owoców morza MAKRO może zapewnić Ci nie tylko pewną, dobrą jakość wszystkich swoich produktów, ale także ekonomiczne, rozsądne ceny, najniższe spośród wszystkich konkurencyjnych sieci.

     

     

MAKRO działa w Polsce już od 20 lat, oferując swoich Klientom kompleksowe zaopatrzenie w produkty niezbędne do sprawnego prowadzenia ich działalności, w tym w doskonałej jakości ryby i owoce morza. W asortymencie MAKRO znajdziesz m.in. pochodzącego z naturalnych łowisk śledzia takich marek jak Nord Capital – Dutch matias oraz ARO, dostępnego w wielu formach, co pozwoli Ci odkryć na nowo smak tej ryby i cieszyć się z niego każdego dnia.


  • Świeżość ryb - śledź

Aby wybrać świeżego śledzia, sięgaj po egzemplarze błyszczące, wizualnie świeże, o ładnym, delikatnym zapachu. Ich mięso powinno być jędrne, elastyczne, skrzela barwy czerwonej, błyszczące, oczy wypukłe z czarną źrenicą. Gdy ryba jest dostępna w całości, zwróć też uwagę na łuski, które powinny ściśle przylegać do skóry.

  • Ciekawostki

Śledź żyje dość długo, bo nawet 20-25 lat. Zanim osiągnie dojrzałość płciową, czyli do 2-3 roku życia,określany jest mianem matias, czyli ryby młodocianej. Ma ogromne znaczenie gospodarcze już od wieków. Dzięki trwałemu mięsu, które po zasoleniu łatwo przechowywać, cieszył się sporą popularnością już setki lat temu.

  • Platforma rybna w MAKRO

Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.


Poznaj Platformę Rybną »
platforma-rybna

Dania ze śledzia

Roladki śledziowe z papryką

Przygotuj 1 kg ryby, 12 marynowanych anchois, 25 g masła, sok z cytryny, oliwę, sól, mielony pieprz, sok z 1 cytryny, 2-3 łyżki mleka, łyżkę kaparów, świeże zioła (bazylia, kolendra, natka pietruszki). Rybę dopraw solą i pieprzem, smaż na złocisty kolor i piecz 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Przetnij na pół anchois, zanurz w mleku z pieprzem i solą, obtocz w mące, usmaż. Podawaj z dressingiem z podgrzanej oliwy, kaparów i cebuli z sokiem z cytryny i ziołami i smażonymi ziemniakami.

Śledzie w oleju

Przygotuj oczyszczoną rybę maślaną, połówkę cytryny, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 1 ząbek czosnku, 60 ml białego wina, sól morską, świeżo zmielony pieprz i oliwę z oliwek. Rybę opłucz i osusz, oprósz solą, pieprzem, wysmaruj 2 łyżkami oliwy. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wlej 2 łyżki oliwy, dopraw solą morską, pieprzem, dodaj pokrojony ząbek czosnku i świeży rozmaryn. Piecz w piekarniku bez przykrycia 15 minut, polewaj białym winem.

Śledzie w pomidorach

Przygotuj 0,5 kg śledzi, 1/4 szkl. octu spirytusowego, 1 cebulę, słoik koncentratu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, sól, paprykę w proszku, kilka ziaren czarnego pieprzu. Śledzie mocz przez godzinę w 2 szkl. Wody z octem. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju razem z czosnkiem. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i paprykę oraz pieprz, duś przez 3 minuty. Sos ostudź, zalej nim śledzie pokrojone w kawałki. Odstaw do lodówki na 10 godzin.