Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Cukinia jest warzywem nie tylko smacznym, ale także zdrowym. Od czerwca do października często pojawia się na naszych stołach, dostarczając cennych wartości odżywczych, wspomagając odchudzanie, ułatwiając oczyszczanie organizmu z toksyn i poprawiając procesy trawienne. Sięgajmy po nią jak najczęściej, zarówno w sezonie, jak i poza nim - a korzyści zdrowotne naprawdę nas zaskoczą.

Dostępne formy cukinii

  • Cukinia 2 szt.

    cunikinia-2szt-180-110

    Tradycyjna cukinia, dostępna w opakowaniach po 2 sztuki, niezastąpiona w każdej kuchni, idealna do sałatek, potraw gotowanych, duszonych czy pieczonych.

  • Cukinia zielona - 1 kg, 5 kg

    cukinia-zielona-1kg-5kg-180-110

    Najczęściej występująca w Polsce odmiana cukinii, często i chętnie wykorzystywana w kuchni do przygotowywania znakomitych potraw.

  • Cukinia żółta 5 kg

    cukinia-zolta-180-110

    Odmiana cukinii charakteryzująca się żółtą skórką, równie smaczna co nieco popularniejsza w Polsce cukinia zielona.

  • Mini Cukinia 200 g

    cukinia - warzywa owoconośne w makro

    Ta forma cukinii jest wygodna do przygotowania i bardzo smaczna. Idealna, jeżeli chcemy przygotować cukinię faszerowaną.


Nasz asortyment

  • Częste dostawy

    Aby oferowane w MAKRO produkty były świeże i zawsze dostępne, dostarczane są do poszczególnych hurtowni regularnie – od 3 do 5 razy w tygodniu, w zależności od rodzaju warzywa czy owocu i miejsca jego uprawy. Wybierając się na zakupy do MAKRO, zawsze znajdziesz poszukiwane i potrzebne Ci w danym momencie produkty najwyższej jakości.

  • Produkty w rozsądnych cenach

    W MAKRO wszystkie warzywa oraz owoce, w tym także cukinię, kupisz w korzystnych cenach, gwarantowanych dzięki korzystnym umowom z dostarczającymi je rolnikami oraz producentami. Są to produkty nie tylko ekonomiczne, ale także wysokiej jakości – wybierając je, na pewno będziesz zadowolony z dokonanego zakupu.

  • Wysoka jakość

    MAKRO współpracuje jedynie z pewnymi, sprawdzonymi dostawcami warzyw oraz owoców, funkcjonującymi na rynku już od lat. Dlatego wybierając oferowane w hurtowniach tej sieci produkty, możesz mieć pewność, że spełnią wszystkie Twoje wymagania i będą doskonałej jakości, idealne do przygotowania każdego dania.


Jeżeli jesteś smakoszem cukinii i przygotowywanych na jej bazie potraw, zapraszamy do MAKRO. W asortymencie znajdziesz pyszne cukinie (odmiany zielonej i żółtej), dostępne przez cały rok, co pozwoli Ci na cieszenie się ze smaku ulubionych dań także poza sezonem. Korzystne ceny oferowanego asortymentu warzyw i owoców oraz ich wysoka jakość to kolejne zalety hurtowni MAKRO.


Sprawdź też pozostałe warzywa dostępne w Makro

  • Czosnek

    czosnek-180-110

    Mimo iż nieco odstrasza zapachem i ostrym smakiem, czosnek to warzywo zdrowe i cenne dla organizmu.

  • Szpinak

    szpinak-180-110

    Szpinak to warzywo bardzo zdrowe, smaczne, idealne do wielu wybornych potraw.

  • Por

    por-180-110

    Por, oprócz tego że smaczny i aromatyczny, zwłaszcza w porównaniu do innych warzyw cebulowych, jest także bardzo zdrowy.


Pochodzenie cukinii

Cukinia pochodzi z Włoch i jest - o czym nie każdy z fanów jej smaku wie - jedną z odmian dyni zwyczajnej. Jej nazwa wywodzi się od włoskiego zucchina, oznaczającego małą dynię. Roślina ta szybko rozpowszechniła się po całej Europie i dziś jest chętnie uprawiana także w Polsce, zresztą z doskonałymi efektami.
pochodzenie-460-200

Wartości odżywcze cukinii

warosci-odzywcze-460-200
Cukinię uważa się za źródło wielu cennych składników odżywczych, pożądanych w diecie każdego człowieka. Zawiera sporo minerałów, zwłaszcza wapnia i potasu, a także witamin, m.in. witaminy B1, B2, C oraz PP, a także karotenu. Jako że w znacznym stopniu składa się z wody, ma niewiele kalorii, ale jest odżywcza - mogą po nią sięgać osoby na diecie, a także spożywające wiele zakwaszających pokarmów - bardzo dobrze odkwasza organizm, wspomaga leczenie zgagi czy nadkwasowości.

Ciekawostki

Jak poznać świeżość cukinii?

Wybieraj cukinie o twardej skórce, bez widocznych zmarszczeń, gdyż świadczy to o tym, iz nie leżą zbyt długo. Dotknij palcem skórki wybieranej cukinii i sprawdź, czy miąższ jest odpowiednio twardy – tylko w takim przypadku cukinia jest świeża i dobrze sprawdzi się do przygotowania większości potraw.

Jak przechowywać cukinię?

Aby cukinia jak najdłużej zachowała świeżość, a co za tym idzie - wszystkie swoje wartości odżywcze oraz znakomite walory smakowe, musi być odpowiednio przechowywana. Do przechowywania cukinii wybieraj miejsca raczej chłodne, o temperaturze od 6 do 8 stopni Celsjusza, i suche.

Zastosowanie cukinii

Cukinię można piec, smażyć, dusić czy gotować, samą albo z innymi warzywami. Doskonale sprawdzi się w przypadku mieszanek warzywnych, także marynowanych i konserwowanych, nadając im znakomity smak i aromat, a także zwiększając ich walory smakowe.
Można także spożywać jej kwiaty, równie bogate w składniki odżywcze co owoce. Kwiaty cukinii używa się do sałatek jako kolorowy i smaczny dodatek jak również m.in. faszerowane, duszone.

Przepisy z cukini

Makaron z cukinią i pomidorami

Przygotuj 100 g makaronu, 1 pokrojoną w kostkę cukinię, 1 posiekaną cebulę, 4 sparzone, obrane ze skórki pomidory, oliwę z oliwek, pieprz, oregano, lubczyk oraz sól. Ugotuj makaron, międzyczasie smaż na patelni na małym ogniu cebulę. Gdy zrobi się miękka, dodaj cukinię. Połącz z pokrojonymi w kostkę pomidorami, przypraw do smaku. Makaron wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek i przygotowanym sosem, dekoruj świeżą bazylią.

Zupa krem z cukinii

Przygotuj 1 kg zielonej, pokrojonej w kostkę cukinii, 1 litr bulionu warzywnego, 500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę, 300 g kalarepki, 2 ząbki czosnku, natkę pietruszki, świeżą bazylię oraz tymianek, sól, pieprz i 3 łyżki jogurtu do dekoracji. Do gotującego się bulionu wrzuć pokrojone warzywa, dopraw solą, pieprzem i ząbkami czosnku zmiażdżonymi w prasce, gotuj do miękkości. Na koniec dodaj jogurt i zmiksuj blenderem.

Nadziewane cukinie pieczone

Przygotuj 6 cukinii, czerwoną paprykę i 2 cebule pokrojone w kostkę, 100 g sera żółtego, 2 łyżki bułki tartej, 4-5 świeżych pomidorów, 100 g kurek, świeżą bazylię. Cukinie przekrój, usuń z nich część miąższu. Pokrój go drobno, smaż z cebulą i papryką. Połącz z bułką tartą, dopraw. Napełnij farszem cukinie, posyp startym serem. Na wierzchu ułóż kurki i pokrojone w kostkę pomidory, piecz w temperaturze 180 stopni C, aż ser się zarumieni.