Cukinia jest warzywem nie tylko smacznym, ale także zdrowym. Od czerwca do października często pojawia się na naszych stołach, dostarczając cennych wartości odżywczych, wspomagając odchudzanie, ułatwiając oczyszczanie organizmu z toksyn i poprawiając procesy trawienne. Sięgajmy po nią jak najczęściej, zarówno w sezonie, jak i poza nim - a korzyści zdrowotne naprawdę nas zaskoczą.
Dostępne formy cukinii
Cukinia 2 szt.
Tradycyjna cukinia, dostępna w opakowaniach po 2 sztuki, niezastąpiona w każdej kuchni, idealna do sałatek, potraw gotowanych, duszonych czy pieczonych.
Cukinia zielona - 1 kg, 5 kg
Najczęściej występująca w Polsce odmiana cukinii, często i chętnie wykorzystywana w kuchni do przygotowywania znakomitych potraw.
Cukinia żółta 5 kg
Odmiana cukinii charakteryzująca się żółtą skórką, równie smaczna co nieco popularniejsza w Polsce cukinia zielona.
Mini Cukinia 200 g
Ta forma cukinii jest wygodna do przygotowania i bardzo smaczna. Idealna, jeżeli chcemy przygotować cukinię faszerowaną.
Nasz asortyment
Częste dostawy
Aby oferowane w MAKRO produkty były świeże i zawsze dostępne, dostarczane są do poszczególnych hurtowni regularnie – od 3 do 5 razy w tygodniu, w zależności od rodzaju warzywa czy owocu i miejsca jego uprawy. Wybierając się na zakupy do MAKRO, zawsze znajdziesz poszukiwane i potrzebne Ci w danym momencie produkty najwyższej jakości.
Produkty w rozsądnych cenach
W MAKRO wszystkie warzywa oraz owoce, w tym także cukinię, kupisz w korzystnych cenach, gwarantowanych dzięki korzystnym umowom z dostarczającymi je rolnikami oraz producentami. Są to produkty nie tylko ekonomiczne, ale także wysokiej jakości – wybierając je, na pewno będziesz zadowolony z dokonanego zakupu.
Wysoka jakość
MAKRO współpracuje jedynie z pewnymi, sprawdzonymi dostawcami warzyw oraz owoców, funkcjonującymi na rynku już od lat. Dlatego wybierając oferowane w hurtowniach tej sieci produkty, możesz mieć pewność, że spełnią wszystkie Twoje wymagania i będą doskonałej jakości, idealne do przygotowania każdego dania.
Jeżeli jesteś smakoszem cukinii i przygotowywanych na jej bazie potraw, zapraszamy do MAKRO. W asortymencie znajdziesz pyszne cukinie (odmiany zielonej i żółtej), dostępne przez cały rok, co pozwoli Ci na cieszenie się ze smaku ulubionych dań także poza sezonem. Korzystne ceny oferowanego asortymentu warzyw i owoców oraz ich wysoka jakość to kolejne zalety hurtowni MAKRO.
Sprawdź też pozostałe warzywa dostępne w Makro
Mimo iż nieco odstrasza zapachem i ostrym smakiem, czosnek to warzywo zdrowe i cenne dla organizmu.
Szpinak to warzywo bardzo zdrowe, smaczne, idealne do wielu wybornych potraw.
Por, oprócz tego że smaczny i aromatyczny, zwłaszcza w porównaniu do innych warzyw cebulowych, jest także bardzo zdrowy.
Pochodzenie cukinii
Cukinia pochodzi z Włoch i jest - o czym nie każdy z fanów jej smaku wie - jedną z odmian dyni zwyczajnej. Jej nazwa wywodzi się od włoskiego zucchina, oznaczającego małą dynię. Roślina ta szybko rozpowszechniła się po całej Europie i dziś jest chętnie uprawiana także w Polsce, zresztą z doskonałymi efektami.
Wartości odżywcze cukinii
Cukinię uważa się za źródło wielu cennych składników odżywczych, pożądanych w diecie każdego człowieka. Zawiera sporo minerałów, zwłaszcza wapnia i potasu, a także witamin, m.in. witaminy B1, B2, C oraz PP, a także karotenu. Jako że w znacznym stopniu składa się z wody, ma niewiele kalorii, ale jest odżywcza - mogą po nią sięgać osoby na diecie, a także spożywające wiele zakwaszających pokarmów - bardzo dobrze odkwasza organizm, wspomaga leczenie zgagi czy nadkwasowości.
Jak poznać świeżość cukinii?
Wybieraj cukinie o twardej skórce, bez widocznych zmarszczeń, gdyż świadczy to o tym, iz nie leżą zbyt długo. Dotknij palcem skórki wybieranej cukinii i sprawdź, czy miąższ jest odpowiednio twardy – tylko w takim przypadku cukinia jest świeża i dobrze sprawdzi się do przygotowania większości potraw.
Jak przechowywać cukinię?
Aby cukinia jak najdłużej zachowała świeżość, a co za tym idzie - wszystkie swoje wartości odżywcze oraz znakomite walory smakowe, musi być odpowiednio przechowywana. Do przechowywania cukinii wybieraj miejsca raczej chłodne, o temperaturze od 6 do 8 stopni Celsjusza, i suche.
Cukinię można piec, smażyć, dusić czy gotować, samą albo z innymi warzywami. Doskonale sprawdzi się w przypadku mieszanek warzywnych, także marynowanych i konserwowanych, nadając im znakomity smak i aromat, a także zwiększając ich walory smakowe.
Można także spożywać jej kwiaty, równie bogate w składniki odżywcze co owoce. Kwiaty cukinii używa się do sałatek jako kolorowy i smaczny dodatek jak również m.in. faszerowane, duszone.
Makaron z cukinią i pomidorami
Przygotuj 100 g makaronu, 1 pokrojoną w kostkę cukinię, 1 posiekaną cebulę, 4 sparzone, obrane ze skórki pomidory, oliwę z oliwek, pieprz, oregano, lubczyk oraz sól. Ugotuj makaron, międzyczasie smaż na patelni na małym ogniu cebulę. Gdy zrobi się miękka, dodaj cukinię. Połącz z pokrojonymi w kostkę pomidorami, przypraw do smaku. Makaron wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek i przygotowanym sosem, dekoruj świeżą bazylią.
Zupa krem z cukinii
Przygotuj 1 kg zielonej, pokrojonej w kostkę cukinii, 1 litr bulionu warzywnego, 500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę, 300 g kalarepki, 2 ząbki czosnku, natkę pietruszki, świeżą bazylię oraz tymianek, sól, pieprz i 3 łyżki jogurtu do dekoracji. Do gotującego się bulionu wrzuć pokrojone warzywa, dopraw solą, pieprzem i ząbkami czosnku zmiażdżonymi w prasce, gotuj do miękkości. Na koniec dodaj jogurt i zmiksuj blenderem.
Nadziewane cukinie pieczone
Przygotuj 6 cukinii, czerwoną paprykę i 2 cebule pokrojone w kostkę, 100 g sera żółtego, 2 łyżki bułki tartej, 4-5 świeżych pomidorów, 100 g kurek, świeżą bazylię. Cukinie przekrój, usuń z nich część miąższu. Pokrój go drobno, smaż z cebulą i papryką. Połącz z bułką tartą, dopraw. Napełnij farszem cukinie, posyp startym serem. Na wierzchu ułóż kurki i pokrojone w kostkę pomidory, piecz w temperaturze 180 stopni C, aż ser się zarumieni.
Otrzymuj najlepsze oferty promocyjne na swój adres e-mail
Zapisz się do newslettera
oraz
oferty dla Ciebie w Aplikacji Mobilnej