Wśród akcesoriów kuchennych niektóre podziały wymieniają również zestawy noży, bez których przygotowanie większości potraw byłoby niemożliwe. MAKRO proponuje artykuły pochodzące od znanych marek takich jak np. wspomniane już wcześniej Fiskars, Gerlach i Fackelmann oraz marki własnej. Tworzone są one z takich materiałów jak m.in. stal nierdzewna i ceramika, natomiast ich rączki, głównie z myślą o ergonomii, z takich materiałów antypoślizgowych jak perforowana stal, guma silikonowa, czy twarde drewno.

Przykładowa typologia noży ze względu na ich zastosowanie

Do oddzielania kości

Nóż do oddzielania kości
O grubym i wytrzymałym ostrzu, służy do ćwiartowania oraz oddzielania żyłek i tłuszczu od mięsa.

Rzeźniczy

Nóż rzeźniczy
O twardym ostrzu, stosowany w masarstwie
i rzeźnictwie, przeznaczony do krojenia i porcjowania mięsa.

Do szynki, łososia

Nóż do szynki, łososia
Długi, bez szpica, służy do plastrowania i krojenia wędlin, łososia.

Do filetowania

Nóż do filetowania
Cienki, o wąskim ostrzu, służy do filetowania ryb i mięsa, umożliwiając m.in. usuwanie błon.

Do chleba

Nóż do chleba
Długi nóż z ząbkowanym ostrzem na końcu
służy do krojenia pieczywa.

Obierak

Nóż obierak
Krótki, o zwężającym się ostrzu, służy do obierania warzyw i owoców z cienkiej skórki.

Do mięsa

Nóż do mięsa
Długi, ostro zakończony, służy do krojenia i porcjowania różnych typów mięsa.

Do jarzyn

Nóż do jarzyn
Krótki, o zwężającym się ostrzu, służy do krojenia warzyw.

Szefa kuchni

Nóż szefa kuchni
Długi, ze specjalnie wyprofilowanym ostrzem, uniwersalny, służy do krojenia, siekania i szatkowania.

Do siekania (tasak)

Tasak
Długi nóż o niezwężającym się, szerokim ostrzu, służy do cięcia i szatkowania zróżnicowanych produktów.

Japoński (SANTOKU)

Nóż japoński
Odmiana noża szefa kuchni o szerokim, gładkim ostrzu, zwykle cieńszy niż europejski nóż szefa.