Porady i ciekawostki
CZYSTA ETYKIETA - kupuj świadomie
Koncepcja „czysta etykieta” (z ang. clean label) stanowi coraz prężniej rozwijający się trend na rynku spożywczy. Celem jej jest dążenie do projektowania i spożywania jak najbardziej naturalnych produktów, mających wpływ na zdrowie konsumentów. Pojęcie „czysta etykieta” nie jest pojęciem zdefiniowanym w jakimkolwiek akcie prawnym, co sprawia, że pojęcie to może podlegać różnego typu interpretacjom ze strony zarówno konsumentów jak i producentów żywności.
Co to jest żywność ekologiczna i jak ją rozpoznać?
Mianem żywności ekologicznej określa się żywność wytwarzaną metodami rolnictwa ekologicznego, a więc przy użyciu naturalnych zasobów i metod z zapewnieniem najlepszych warunków dla środowiska i zwierząt.
Jak postępować z surowym mięsem drobiowym
W surowym mięsie drobiowym mogą być obecne mikroorganizmy saprofityczne, ale także chorobotwórcze. Przez wiele lat główną przyczyną zatruć pokarmowych były bakterie z rodzaju: Salmonella spp., Clostridium, Staphylococcus aureus, Eschericha coli, Campylobacter i Pseudomonas. Obecnie szczególną uwagę zwraca się na nowe czynniki chorobotwórcze.
Dlaczego akrylamid jest szkodliwy?
Amid kwasu akrylowego, czyli akrylamid, to związek chemiczny powstający w wyniku reakcji Mailldarda, czyli reakcji między aminokwasami a cukrami redukującymi, zawartymi w żywności, podczas obróbki cieplnej, w temperaturze powyżej 120 stopni Celsjusza.
Dlaczego po ugotowaniu żółtka pojawia się szara otoczka?
Jajka są jednym z najchętniej wybieranych produktów żywnościowych przez konsumentów.