Majonez to emulsja typu olej w wodzie, która powstaje z ubijania oleju roślinnego, żółtka, octu i przypraw. W Polsce dominują majonezy z oleju rzepakowego. Wyróżnia się majonezy niskotłuszczowe (ok. 45% tł.), stołowe (ok. 60% tł.) i wysokotłuszczowe (ok. 80% tł.). Zawartość tłuszczu wpływa na konsystencję majonezu, która determinuje jego kulinarne zastosowanie.

Majonezy sałatkowe to zazwyczaj majonezy niskotłuszczowe lub stołowe, które mają rzadszą konsystencję, a przez co łatwo się rozsmarowują na kanapkach bądź mieszają dodane do sosu lub sałatek. Majonezy wysokotłuszczowe to majonezy dekoracyjne o gęstej konsystencji, która umożliwia dekorowanie potraw.

Asortyment majonezów w MAKRO



Majonezy w MAKRO dostępne są w następujących gramaturach

Saszetki

majonezy-saszetki
100x17ml

Słoiki

majonezy-sloiki
170/250/400/630/700ml

Butelki

majonezy-butelki
950ml

Wiaderka

majonezy-wiaderka
3/5l