Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Wesela

$name
W Polsce spotkania rodzinne najczęściej odbywają się przy stole syto usłanym smacznymi daniami. Imprezy szczególnie ważne, jak choćby wesela, chrzciny, czy też komunie, wymagają odrobiny bardziej uroczystego i wyrafinowanego menu. Dlatego właśnie przygotowaliśmy dla Państwa nasz specjalny katalog z propozycjami produktów i dań na rodzinne imprezy okolicznościowe.

Prezentujemy listę starannie wybranych produktów, a także przepisy kulinarne, dzięki którym zaskoczycie Państwo biesiadników zarówno daniami dobrze znanymi, tradycyjnymi, a także nieco bardziej egzotycznymi. Wszystkie produkty charakteryzuje jakość i korzystna cena – cechy charakterystyczne dla MAKRO.
wesela


Asortyment produktów

Rama Cremefine Profi do zup i sosów 15% 1 L

Rama Cremefine Profi do zup i sosów - w hurtowni MAKRO

Rama Cremefine Fraiche do dań zimnych, gorących i deserów 24% 1 L

Rama Cremefine Fraiche do dań zimnych, gorących i deserów - w hurtowni MAKRO

Rama Cremefine Profi Wielofunkcyjna 31% 1 L

Rama Cremefine Profi Wielofunkcyjna 31% 1 L - w hurtowni MAKRO

Barszcz czerwony Knorr 1,4 kg

Barszcz czerwony Knorr 1,4 kg - w hurtowni MAKRO

Żurek Knorr 1,4 kg

Żurek Knorr 1,4 kg - w hurtowni MAKRO

Rosół z kury Knorr 0,9 kg

Rosół z kury Knorr 0,9 kg - w hurtowni MAKRO

Sos pieczeniowy Knorr 1,4 kg

Sos pieczeniowy Knorr 1,4 kg - w hurtowni MAKRO

Marynata Premium do wieprzowiny Knorr 0,75 kg

Marynata Premium do wieprzowiny Knorr 0,75 kg - w hurtowni MAKRO

Marynata Premium do drobiu Knorr 0,75 kg

Marynata Premium do drobiu Knorr 0,75 kg - w hurtowni MAKRO

Rama Culinesse Profi 0,9 L

Rama Culinesse Profi 0,9 L - w hurtowni MAKRO

Rama Combi Profi 3,7 L

Rama Combi Profi 3,7 L - w hurtowni MAKRO

Zupa krem z kurek Knorr 1 kg

Zupa krem z kurek Knorr 1 kg - w hurtowni MAKRO

Auszpik Knorr 0,8 kg

Auszpik Knorr 0,8 kg - w hurtowni MAKRO

Majonez Hellmann’s do sałatek 5 L

Majonez Hellmann’s do sałatek 5 L - w hurtowni MAKRO

Majonez Hellmann’s do dekoracji 3 L

Majonez Hellmann’s do dekoracji 3 L - w hurtowni MAKRO

Majonez Hellmann’s yofresh 5 L

Majonez Hellmann’s yofresh 5 L - w hurtowni MAKRO


Przepisy

Krem z kurek w towarzystwie kurczaka i sera pleśniowego

Krem z kurek
Składniki na 10 porcji:
 
Zupa krem z kurek Knorr 80 g
RAMA Culinesse Profi 900 ml
Rosół z kury 2 l
Cebula 60 g
Pierś z kurczaka 300 g
Sól
Ser blue cheese 200 g
Pieprz czarny mielony
Kurki mrożone 250 g
Por

Przygotowanie:

  1. Na Ramie Culinesse zasmaż cebulę pokrojoną w kostkę razem z kurkami.
  2. Całość zalej rosołem z kury i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Odłóż kilka kurek do dekoracji, resztę zmiksuj.
  3. Aby nadać potrawie pełny smak, do gotującego się wywaru dodaj zupę krem z kurek.
  4. Gotuj przez kilka minut na wolnym ogniu.
  5. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą, a następnie usmaż.
  6. Zupę przelej na talerz, wrzuć kilka kostek usmażonego kurczaka, pozostałe kurki, dodaj pokrojony w dowolny sposób ser.

Chłodnik wiosenny z warzywnym garniszem

Chłodnik wiosenny z warzywnym garniszem
Składniki na 10 porcji:
 
Barszcz czerwony Knorr 1,4 kg - 40 g
Kalarepa 300 g
Woda 200 ml
Pomidory 200 g
Kefir 2 l
Ogórek zielony 200 g
Musztarda
Rzodkiewki 100 g
Sól
Koperek świeży 10 g
Pieprz czarny mielony
Roszponka 100 g
Cytryna 30 g
 

Przygotowanie:

  1. Barszcz czerwony połącz z wrzącą wodą, odstaw do wystudzenia.
  2. Zimny barszcz połącz z kefirem, musztardą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Kalarepę obierz i pokrój w drobną kostkę, chwilę gotuj we wrzącej wodzie; pokrój w kostkę także rzodkiewki oraz miąższ pomidora i zielonego ogórka.
  4. Całość wymieszaj, na koniec dodaj pokrojony koperek.
  5. Na talerz wlej chłodnik, posyp wypłukaną, osuszoną roszponką i garniszem warzywnym.

Schab pieczony na sosie myśliwskim

Schab pieczony na sosie myśliwskim
Składniki na 10 porcji:
 
Schab bez kości 1,6 kg
Rama Combi Profi 20 ml
Marynata Premium do wieprzowiny Knorr 20 g
Jabłka 150 g
Musztarda 20 g
Śliwki suszone 50 g
Primerba czosnkowa Knorr 10 g
Majeranek 1 g
Sos
 
Sos pieczeniowy Knorr 40 g
Ogórki konserwowe 60 g
Woda 400 ml
Koncentrat pomidorowy 10 g
Rama Culinesse Profi 40 ml
Czerwone wino wytrawne 60 ml
Kiełbasa wędzona 80 g
Sól
Pieczarki 60 g
Pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Jabłka i śliwki pokrój w zapałkę i lekko przesmaż, dodaj majeranek i odstaw.
  2. Schab przekłuj wzdłuż i nadziej przesmażonymi owocami. Zwiąż sznurkiem.
  3. Marynatę, musztardę i Primerbę wymieszaj i natrzyj nią schab. Gastronormę spryskaj cienko Ramą Combi, połóż schab i górę schabu również spryskaj.
  4. Wstaw do pieca nagrzanego do temp. 180°C, pieczenie z parowaniem i sondą 66°C.
  5. Do gorącej wody dodaj sos pieczeniowy, mieszaj doprowadzając do wrzenia. Kiełbasę, pieczarki i ogórki pokrój w zapałkę. Kolejno zasmażaj.
  6. Dodaj koncentrat i wino, redukuj do odparowania połowy płynu.
  7. Dodaj sos, chwilę gotuj. Schab krój na porcje i podawaj na sosie myśliwskim.

Kaczka pieczona luzowana na sosie porzeczkowym

Kaczka pieczona luzowana na sosie porzeczkowym
Składniki na 10 porcji:
 
Kaczka oczyszczona 5 szt. (2 kg/każda)
Gruszki suszone 200 g
Marynata Premium do drobiu Knorr 50 g
Majeranek 3 g
Cebula 250 g
Miód 40 ml
Jabłka 300 g
Miód pitny 30 ml
Sos
 
Sos pieczeniowy Knorr 50 g
Czarna porzeczka 50 g
Woda 500 ml
Likier Cassis 50 g
Miód 30 ml
Masło 40 g
Cebula 80 g
 

Przygotowanie:

  1. Kaczki oczyść, natrzyj w środku i na zewnątrz Marynatą i częścią majeranku.
  2. Jabłka, cebulę, gruszki pokrój i wymieszaj z majerankiem, nadziej kaczki i odstaw. Wstaw do pieca i piecz w temperaturze 180°C przez 35 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 135°C i ustaw pieczenie z parowaniem na 55 minut.
  3. Ciepłe kaczki przekrój na połówki i delikatnie usuń kości, pozostawiając tylko kość z nogi. Tak przygotowaną kaczkę ułóż na patelni, posmaruj miodem wymieszanym z miodem pitnym i glazuruj pod zapiekaczem.
  4. Do gorącej wody dodaj sos pieczeniowy, mieszaj doprowadzając do wrzenia.
  5. Na miodzie karmelizuj cebulę, dodaj porzeczki i zasmażaj. Następnie dodaj likier i zredukuj.
  6. Całość połącz z sosem, gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
  7. Sos zmiksuj i przecedź, dopraw do smaku. Na koniec dodaj masło i mieszaj do rozpuszczenia.
  8. Na talerzu wylej sos porzeczkowy, a na nim połóż połówkę kaczki.

Sałatka ze śledziem i ziemniakami

Sałatka ze śledziem i ziemniakami
Składniki na 10 porcji:
 
Śledzie z zalewy słonej 400 g
Sól
Mleko 500 ml
Majonez Hellmann’s Yofresh 400 g
Zimna woda 500 ml
Natka pietruszki, posiekana 15 g
Ziemniaki ugotowane 750 g
Ocet winny 15 ml
Cebula pokrojona w piórka, sparzona 150 g
Ogórek konserwowy pokrojony w kostkę 200 g
Por pokrojony w półksiężyce 100 g
Pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Śledzie wypłucz i mocz w wodzie z mlekiem przez 2–3 godziny.
  2. Wyjmij z płynu i osusz, pokrój w cząstki.
  3. Ziemniaki pokrój w dużą kostkę.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie z majonezem i dopraw do smaku.

Jabłecznik z bitą śmietaną

Jabłecznik z bitą śmietaną
Składniki na 10 porcji:
 
Cukier 120 g
Auszpik Knorr 10 g
Jajka (4 szt.) 200 g
Woda 50 ml
Mąka 120 g
RAMA Cremefine Profi Wielofunkcyjna (31%) 1 l - 150 ml
Żubrówka 50 ml
Mleko 5 ml
Mus jabłkowy 1 kg
Cukier puder

Przygotowanie:

  1. Jaja wymieszaj z cukrem i ubijaj kilkanaście minut.
  2. Do masy jajecznej stopniowo dodawaj mąkę - ciągle mieszając aż do całkowitego połączenia.
  3. Ciasto wylej do ringa - tortownicy położonej na pergaminie.
  4. Piecz około 10 min. w temp. 200°C. Wyjmij z pieca, objedź dookoła nożem przy ringu i pozostaw na pergaminie.
  5. Auszpik rozpuść w wodzie i połącz z musem jabłkowym.
  6. Przygotowany biszkopt skrop alkoholem, przełóż masą z jabłek, przykryj kolejnym biszkoptem.
  7. Ramę 31% wymieszaj z cukrem pudrem, mlekiem i ubijaj do uzyskania pożądanej konsystencji.
  8. Tak przygotowany jabłecznik podawaj z ubitą śmietaną i owocami sezonowymi.