Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Rozwiązania dla Gastronomii

Chcesz jeszcze bardziej podnieść kulinarne kwalifikacje swoje lub swoich pracowników? Chciałbyś zdobyć nowe doświadczenia pod okiem najlepszych szefów kuchni? Weź udział w szkoleniach kulinarnych w Centrum HoReCa dla Klientów MAKRO! Zostaw mistrzem kuchni!

Szkolenia kulinarne w Centrum HoReCa to nie tylko możliwość wzbogacenia menu swojej restauracji pod okiem specjalistów. To także doskonała okazja, by:

  • poznać wszystkie grupy produktowe z oferty Makro;
  • nawiązać nowe kontakty handlowe i biznesowe;
  • poznać producentów i dostawców;
  • spotkać interesujących ludzi z branży i wymienić się z nimi doświadczeniami.

 

W nowym Centrum HoReCa przygotowaliśmy dla Państwa wiele ciekawych szkoleń!

1. BBQ - czyli wielkie grillowanie


Celem szkolenia jest podnoszenie ogólnej wiedzy na temat podstawowych technik przygotowywania BBQ, przedstawienie zastosowania sprzętu i oryginalnych produktów dostępnych w halach MAKRO Cash & Carry.

Szkolenie obejmuje zagadnienia z zakresu:

  •     Sprzętu.
  •     Ziół, marynat i zalew.
  •     Technik BBQ i grillowania (różnice i zalety).

2. HACCP - czyli w trosce o zdrowie


Celem szkolenia jest przedstawienie niezbędnych informacji z zakresu planowania i wdrażania systemu HACCP w zakładach gastronomicznych:

  •     HACCP – system jakości w procesie produkcyjnym
  •     Organizacja pracy i techniki przygotowania półproduktów (zgodnie z HACCP)

3. Kuchnia Włoska – „Pasta & Pizza”


Szkolenie skierowane jest do właścicieli biznesów gastronomicznych posiadających w swojej ofercie dania z Kuchni włoskiej (pizza, pasta, risotto, Gnocchi), szefów Kuchni i kucharzy przygotowujących pizzę w restauracjach. W trakcie szkolenia wszyscy Uczestnicy pod okiem dwóch trenerów z MAKRO Centrum HoReCa przygotowują najbardziej tradycyjne potrawy z Kuchni włoskiej z wykorzystaniem typowych dla tej kuchni produktów.

4. Kuchnia Polska – „Cztery pory roku”


Szkolenie skierowane jest do właścicieli biznesów gastronomicznych (hotele, restauracje, bary, firmy cateringowe), szefów Kuchni i kucharzy przygotowujących w swoich restauracjach potrawy z Kuchni polskiej. W trakcie szkolenia wszyscy Uczestnicy pod okiem dwóch trenerów z MAKRO Centrum HoReCa przygotowują najbardziej tradycyjne i nowoczesne potrawy z Kuchni polskiej z wykorzystaniem typowych dla tej Kuchni produktów z uwzględnieniem sezonowości tych produktów.

W ofercie szkoleń Kuchnia Polska „Cztery pory roku” znajdują się takie propozycje, jak:

  • „Dary lasu” – Szkolenie to jest ściśle ukierunkowane na dziczyznę. Sezonem dziczyzny jest jesień i wczesna zima, wtedy mięso jest najsmaczniejsze i najtańsze. Wykorzystanie tego produktu w tym czasie w Kuchni podkreśla jej polski charakter a przystępna cena gwarantuje wysoki zysk.
  • „Wiosna” – W trakcie tego szkolenia główny nacisk kładziemy na wykorzystanie w Kuchni polskiej nowalijek. Receptury dań przygotowane przez szefów MAKRO Centrum HoReCa ułatwią racjonalne planowanie kosztów jak również dostosowanie menu do obowiązujących trendów podawania dań.
  • „Ryby” – Zakres tego szkolenia obejmuje proces obróbki ryb charakterystycznych dla Kuchni polskiej i możliwość wykorzystania ich w restauracjach. W trakcie szkolenia trenerzy z MAKRO Centrum HoReCa na bazie przygotowanych wcześniej receptur omawiają typowe techniki obróbki termicznej i najlepsze zastosowanie poszczególnych gatunków ryb w karcie menu. Przekazana wiedza nie tylko uatrakcyjni kartę menu, ale pozwoli również osiągnąć odpowiedni wynik ekonomiczny.

5. Wina w gastronomii


Szkolenie skierowane jest do właścicieli zakładów gastronomicznych jak również sommelierów, szefów barów oraz personelu restauracji, który bierze bezpośredni udział w sprzedaży wina. Zajęcia składają się z dwóch części. Pierwsza część, teoretyczna, wprowadza uczestnika w zagadnienia dotyczące klasyfikacji win, umiejętności czytania etykiet oraz skomplikowanego systemu apelacji win w UE. Ta wiedza jest niezbędna podczas dokonywania wyboru win przy zakupie. W części teoretycznej poruszane są także tematy, które mają zasadniczy wpływ na jakość i charakter win:

  •     Terroir (regiony winiarskie).
  •     Etapy produkcji win.
  •     Charakterystyka najpopularniejszych szczepów winogron.
  •     Sposoby przechowywania oraz serwisu win.
  •     Zasady doboru win do potraw.


Druga część szkolenia to praktyczna degustacja wybranych win w połączeniu z różnymi typami serów oraz z wcześniej przygotowanymi rybnymi terinami i pasztetami z dziczyzny. W tej części trenerzy przedstawiają ogólne zasady degustacji win oraz przybliżają sztukę mówienia o winach. Nabyte podczas szkolenia umiejętności nie tylko rozwijają wiedzę dotyczącą samego produktu, ale przede wszystkim w oparciu o nią pozwalają na lepsze wykorzystanie wina w biznesie gastronomicznym.

6. Doskonały aromat i smak – czyli Szkolenie z przygotowywania kawy


Celem szkolenia jest nabycie wiedzy o nowoczesnym prowadzeniu kawiarni na bazie produktów Rioba.

Szkolenie obejmuje:

  •     Przekazanie wiedzy o pochodzeniu kawy ziarnistej, jej rodzajach i mieszankach
  •     prezentację sposobów mielenia i parzenia kawy
  •     Naukę parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, przygotowywanie napojów na bazie kawy
  •     Prezentację sposobów serwowania kawy i napojów kawowych
  •     Omówienie zagadnień dotyczących organizacji i techniki pracy w kawiarni, rozmieszczania i prezentacji produktów

7. Szkolenie barmanów – czyli nie tylko o drinkach


Celem szkolenia jest podnoszenie kwalifikacji barmanów z wykorzystaniem najnowszych technologii na bazie tradycyjnych i nowoczesnych produktów.

Podczas szkoleń omawiane są następujące zagadnienia:

  •     Karta win i wódek – zasady ogólne
  •     Organizacja i technika pracy w barze, rozmieszczanie i prezentacja napojów
  •     Sposoby przyjmowania zamówień oraz kolejność poszczególnych czynności i ilość czasu na nie przeznaczona
  •     Ustalanie kodów na barze (kolory i hasła)
  •     Zasady „flair” za barem oraz „free pouring” (zasady i techniki)
  •     Beverage Cost – menu engineering
  •     American Drinks – podstawy miksologii, miary barowe, składniki napojów mieszanych i techniki miksowania


W Centrum HoReCa istnieje także możliwość zorganizowania szkolenia według indywidualnych potrzeb naszych Klientów.
Serdecznie zapraszamy! 


rozwiazania-dla-gastronomii-1
rozwiazania-dla-gastronomii-2
rozwiazania-dla-gastronomii-3
rozwiazania-dla-gastronomii-4
rozwiazania-dla-gastronomii-5
rozwiazania-dla-gastronomii-6
rozwiazania-dla-gastronomii-7
rozwiazania-dla-gastronomii-8
rozwiazania-dla-gastronomii-9