Szkolenia kulinarne w Centrum HoReCa to nie tylko
możliwość wzbogacenia menu swojej restauracji pod okiem specjalistów. To także doskonała okazja, by:
- poznać wszystkie grupy produktowe z oferty Makro;
- nawiązać nowe kontakty handlowe i biznesowe;
- poznać producentów i dostawców;
- spotkać interesujących ludzi z branży i wymienić się z nimi doświadczeniami.
W nowym Centrum HoReCa przygotowaliśmy dla Państwa wiele ciekawych szkoleń!
1. BBQ - czyli wielkie grillowanie
Celem szkolenia jest podnoszenie ogólnej wiedzy na temat podstawowych technik przygotowywania BBQ, przedstawienie zastosowania sprzętu i oryginalnych produktów dostępnych w halach MAKRO Cash & Carry.
Szkolenie obejmuje zagadnienia z zakresu:
-
Sprzętu.
-
Ziół, marynat i zalew.
-
Technik BBQ i grillowania (różnice i zalety).
2. HACCP - czyli w trosce o zdrowie
Celem szkolenia jest przedstawienie niezbędnych informacji z zakresu planowania i wdrażania systemu HACCP w zakładach gastronomicznych:
-
HACCP – system jakości w procesie produkcyjnym
-
Organizacja pracy i techniki przygotowania półproduktów (zgodnie z HACCP)
3. Kuchnia Włoska – „Pasta & Pizza”
Szkolenie skierowane jest do właścicieli biznesów gastronomicznych posiadających w swojej ofercie dania z Kuchni włoskiej (pizza, pasta, risotto, Gnocchi), szefów Kuchni i kucharzy przygotowujących pizzę w restauracjach. W trakcie szkolenia wszyscy Uczestnicy pod okiem dwóch trenerów z MAKRO Centrum HoReCa przygotowują najbardziej tradycyjne potrawy z Kuchni włoskiej z wykorzystaniem typowych dla tej kuchni produktów.
4. Kuchnia Polska – „Cztery pory roku”
Szkolenie skierowane jest do właścicieli biznesów gastronomicznych (hotele, restauracje, bary, firmy cateringowe), szefów Kuchni i kucharzy przygotowujących w swoich restauracjach potrawy z Kuchni polskiej. W trakcie szkolenia wszyscy Uczestnicy pod okiem dwóch trenerów z MAKRO Centrum HoReCa przygotowują najbardziej tradycyjne i nowoczesne potrawy z Kuchni polskiej z wykorzystaniem typowych dla tej Kuchni produktów z uwzględnieniem sezonowości tych produktów.
W ofercie szkoleń Kuchnia Polska „Cztery pory roku” znajdują się takie propozycje, jak:
- „Dary lasu” – Szkolenie to jest ściśle ukierunkowane na dziczyznę. Sezonem dziczyzny jest jesień i wczesna zima, wtedy mięso jest najsmaczniejsze i najtańsze. Wykorzystanie tego produktu w tym czasie w Kuchni podkreśla jej polski charakter a przystępna cena gwarantuje wysoki zysk.
- „Wiosna” – W trakcie tego szkolenia główny nacisk kładziemy na wykorzystanie w Kuchni polskiej nowalijek. Receptury dań przygotowane przez szefów MAKRO Centrum HoReCa ułatwią racjonalne planowanie kosztów jak również dostosowanie menu do obowiązujących trendów podawania dań.
- „Ryby” – Zakres tego szkolenia obejmuje proces obróbki ryb charakterystycznych dla Kuchni polskiej i możliwość wykorzystania ich w restauracjach. W trakcie szkolenia trenerzy z MAKRO Centrum HoReCa na bazie przygotowanych wcześniej receptur omawiają typowe techniki obróbki termicznej i najlepsze zastosowanie poszczególnych gatunków ryb w karcie menu. Przekazana wiedza nie tylko uatrakcyjni kartę menu, ale pozwoli również osiągnąć odpowiedni wynik ekonomiczny.
5. Wina w gastronomii
Szkolenie skierowane jest do właścicieli zakładów gastronomicznych jak również sommelierów, szefów barów oraz personelu restauracji, który bierze bezpośredni udział w sprzedaży wina. Zajęcia składają się z dwóch części. Pierwsza część, teoretyczna, wprowadza uczestnika w zagadnienia dotyczące klasyfikacji win, umiejętności czytania etykiet oraz skomplikowanego systemu apelacji win w UE. Ta wiedza jest niezbędna podczas dokonywania wyboru win przy zakupie. W części teoretycznej poruszane są także tematy, które mają zasadniczy wpływ na jakość i charakter win:
-
Terroir (regiony winiarskie).
-
Etapy produkcji win.
-
Charakterystyka najpopularniejszych szczepów winogron.
-
Sposoby przechowywania oraz serwisu win.
-
Zasady doboru win do potraw.
Druga część szkolenia to praktyczna degustacja wybranych win w połączeniu z różnymi typami serów oraz z wcześniej przygotowanymi rybnymi terinami i pasztetami z dziczyzny. W tej części trenerzy przedstawiają ogólne zasady degustacji win oraz przybliżają sztukę mówienia o winach. Nabyte podczas szkolenia umiejętności nie tylko rozwijają wiedzę dotyczącą samego produktu, ale przede wszystkim w oparciu o nią pozwalają na lepsze wykorzystanie wina w biznesie gastronomicznym.
6. Doskonały aromat i smak – czyli Szkolenie z przygotowywania kawy
Celem szkolenia jest nabycie wiedzy o nowoczesnym prowadzeniu kawiarni na bazie produktów Rioba.
Szkolenie obejmuje:
-
Przekazanie wiedzy o pochodzeniu kawy ziarnistej, jej rodzajach i mieszankach
-
prezentację sposobów mielenia i parzenia kawy
-
Naukę parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, przygotowywanie napojów na bazie kawy
-
Prezentację sposobów serwowania kawy i napojów kawowych
-
Omówienie zagadnień dotyczących organizacji i techniki pracy w kawiarni, rozmieszczania i prezentacji produktów
7. Szkolenie barmanów – czyli nie tylko o drinkach
Celem szkolenia jest podnoszenie kwalifikacji barmanów z wykorzystaniem najnowszych technologii na bazie tradycyjnych i nowoczesnych produktów.
Podczas szkoleń omawiane są następujące zagadnienia:
-
Karta win i wódek – zasady ogólne
-
Organizacja i technika pracy w barze, rozmieszczanie i prezentacja napojów
-
Sposoby przyjmowania zamówień oraz kolejność poszczególnych czynności i ilość czasu na nie przeznaczona
-
Ustalanie kodów na barze (kolory i hasła)
-
Zasady „flair” za barem oraz „free pouring” (zasady i techniki)
-
Beverage Cost – menu engineering
-
American Drinks – podstawy miksologii, miary barowe, składniki napojów mieszanych i techniki miksowania
W Centrum HoReCa istnieje także możliwość zorganizowania szkolenia według indywidualnych potrzeb naszych Klientów.
Serdecznie zapraszamy!