Tymianek

banner-thyme

Smak i zapach

Tymianek to aromatyczne zioło kulinarne o niewielkich liściach łodygowych często stosowane w kuchni śródziemnomorskiej, włoskiej i francuskiej (w regionie Prowansji).

Krótkie wskazówki dotyczące kuchni

Przechowywanie:

  • Tymianek należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Nie należy kupować ilości większych niż te, które można wykorzystać w ciągu pół roku.

Porcje:

  • 1 łyżka świeżych liści tymianku = 1 łyżeczka suszonego tymianku

Stosowanie podczas gotowania:

  • Tymianek jest tradycyjnym składnikiem „bouquet garni” — bukietu przypraw i ziół aromatycznych stosowanych w sosach i bulionach. Tymianek w postaci suszonej jest składnikiem zestawów przypraw „sachet d'epices”, które wykorzystuje się do doprawiania smaku i nadawania aromatu bulionom.

Dania, do których najbardziej pasuje

chicken3

Drób

  • Kurczak
pasta3

Makaron

  • Każdy sos podawany z makaronem
eggplant

Warzywa

  • Bakłażany
  • Ziemniaki

Pasztet z bakłażana i sera koziego

  • 3 bakłażany
  • 200 g koziego sera śmietankowego
  • Gruboziarnista sól morska
  • Czarny pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Rozmaryn, tymianek
  • Czosnek
  • Miód
  • Sok z cytryny

Przygotowanie:

Przekroić na połowy i cienko obrać bakłażany, posypać je solą i skropić sokiem z cytryny. Dodać rozmaryn, tymianek i czosnek.

Skropić oliwą z oliwek. Piec bakłażany w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 25 minut aż do momentu, gdy staną się miękkie. Korzystając z łyżki, wybrać miąższ z bakłażanów, rozdrobnić go widelcem i zmielić w blenderze.

Wymieszać purée z bakłażana wraz z kozim serem i przyprawić do smaku pieprzem, miodem i cytryną. W razie potrzeby dosolić.

Do jakich innych ziół i przypraw pasuje?

Rozmaryn, Majeranek, Pietruszka, Oregano, Liście laurowe


Spójrz na innych przypraw

Wybierz inna przyprawe