Rozmaryn

banner-rosemary

Smak i zapach

Rozmaryn to przyprawa o wyjątkowo aromatyczna przyprawa o sosnowym posmaku równoważonym przez intensywny, gryzący zapach. Liście rozmarynu mają gorzki, piekący smak i są bardzo aromatyczne.

Krótkie wskazówki dotyczące kuchni

Przechowywanie:

  • Rozmaryn należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Nie należy kupować ilości większych niż te, które można wykorzystać w ciągu jednego roku.

Porcje:

  • 1 łyżka suszonego rozmarynu = 3 łyżki świeżego rozmarynu

Stosowanie podczas gotowania:

  • Rozmaryn ma dość intensywny smak — nie należy go więc stosować w zbyt dużych ilościach, nawet jeśli gotowanie trwa bardzo długo.

Dania, do których najbardziej pasuje

lamb1

Mięso

  • Do przyprawiania potraw z jagnięciny/dziczyzny
chicken6

Drób

  • Jako przyprawa
paella2

Warzywa

  • Do sałatek i smażonych warzyw

Udziec jagnięcy w panierce ziołowej

  • 2,2 kg udźca jagnięcego (1,5 kg bez kości)
  • 1 marchew
  • 1/2 pora
  • 2 cebule
  • 500 ml czerwonego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • Tymianek, rozmaryn
  • 1 papryczka habenero
  • Odrobina musztardy
  • 1 cytryna
Crust:
  • 25 g białego chleba
  • 1 zestaw przypraw ziołowych (szczypiorek, pietruszka, tymianek, rozmaryn)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 do 5 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Odkroić kość z udźca jagnięcego. Pokroić warzywa na drobne kawałki. Doprawić mięso solą, pieprzem i ziarnami fenkułu , a następnie obsmażyć.

Dodać warzywa i piec je wraz z mięsem. Podlać czerwonym winem i umieścić całość na blasze do pieczenia. 

Nasmarować udziec ziołami, zgniecionymi ząbkami czosnku i papryczką chilli oraz skropić wszystko odrobiną oliwy z oliwek. Następnie włożyć udziec do piekarnika i piec w temperaturze 80°C przez około 5 godzin. Aby przygotować panierkę, pokroić chleb na bardzo drobne kawałki.

W osobnym naczyniu wymieszać zioła z czosnkiem, kawałkami chleba i odrobiną oliwy z oliwek. Delikatnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy udziec będzie gotowy, posmarować go odrobiną musztardy i obtoczyć panierką.

Przybrać odrobiną skórki z cytryny, włożyć całość do piekarnika i zapiekać w wysokiej temperaturze aż do momentu, gdy panierka stanie się chrupiąca.

Do jakich innych ziół i przypraw pasuje?

Liście laurowe, Pietruszka, Czosnek, Oregano, Tymianek


Spójrz na innych przypraw

Wybierz inna przyprawe