Pietruszka

banner-parsley

Smak i zapach

Do opisania smaku pietruszki najlepiej pasuje słowo „świeży”. Ma przy tym nieco pieprzny i przypominający anyż posmak, jeśli nie zostanie on zakłócony przez inne przyprawy.

Krótkie wskazówki dotyczące kuchni

Przechowywanie:

  • Pietruszkę należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Nie należy kupować ilości większych niż te, które można wykorzystać w ciągu pół roku.

Porcje:

  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki = 1 łyżka świeżej pietruszki

Stosowanie podczas gotowania:

  • Pietruszka jest często łączona z innymi przyprawami w celu uwydatnienia i pogłębienia ich smaku. Łagodniejszy i słodszy posmak pietruszki nie zakłóca bowiem smaków innych ziół, a raczej je podkreśla. Aby zachować smak pietruszki, należy ją dodawać pod koniec gotowania.

Dania, do których najbardziej pasuje

sauce-tomato

Buliony i sosy

  • Składnik sosów pomidorowych
soup1

Zupy i potrawki

  • Jak przyprawa do zup mięsnych i drobiowych oraz sosów i potrawek
potatoes

Warzywa

  • Do ozdabiania potraw z ziemniaków

Placki ziemniaczane

  • 200 g surowych ziemniaków
  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • 60 ml śmietany
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka drobno pokrojonych warzyw (marchewka, seler, por)
  • Pietruszka, szczypiorek

Przygotowanie:

Utrzeć i wycisnąć surowe ziemniaki. Przecisnąć ugotowane ziemniaki. Zmieszać ze sobą masy ziemniaczane, dodać jajko i śmietanę.

Dokładnie wszystko ze sobą wymieszać i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu posypać drobno pokrojonymi warzywami i ziołami.

Wlać masę do małych foremek. Piec w temperaturze 150°C przez około 30 minut. Przed podaniem ozdobić ziołami.

Do jakich innych ziół i przypraw pasuje?

Kmin rzymski, Koper


Spójrz na innych przypraw

Wybierz inna przyprawe