Biały pieprz

banner-white-pepper

Smak i zapach

Biały pieprz ma nieco łagodniejszy smak niż pieprz czarny. Ma jednak bardzo intensywny i palący smak.

Krótkie wskazówki dotyczące kuchni

Przechowywanie:

  • Pieprz ziarnisty należy przechowywać w szczelnych pojemnikach w chłodnym, suchym miejscu przez okres jednego roku. Przy prawidłowym przechowywaniu ziarna pieprzu mogą nie stracić swoich właściwości nawet przez trzy lata.

Portioning:

  • 1 łyżeczka (5 ml) ziaren pieprzu = 1 1/2 łyżeczki (7 ml) mielonego pieprzu.

Stosowanie podczas gotowania:

  • Przy stosowaniu pieprzu mielonego należy go dodawać pod koniec gotowania, aby w jak największym stopniu uzyskać jego smak. Przyrządzając dania o jasnych kolorach, lepiej stosować biały pieprz, aby nie zmienić barwy potrawy.

Dania, do których najbardziej pasuje

chicken7

Drób

  • Jako przyprawa do kurczaka
fish4

Ryby

  • Jako przyprawa do ryb
white-pepper-sauce

Buliony i sosy

  • Do lekkich sosów kremowych

Świeży sos holenderski

  • 50 g obranych szalotek
  • Ziarna białego pieprzu
  • 30 ml białego octu winnego
  • 30 ml białego wina
  • 80 ml wody
  • Sól
  • 200 g żółtka
  • 1000 g masła
  • Świeżo mielony czarny biały
  • Świeży sok z cytryny

Przygotowanie:

Najpierw sklarować masło. W tym celu należy powoli podgrzewać masło w rondlu i pozostawić je w temperaturze wrzenia na około 30 minut.

Wtrącone białka osadzą się w pianie oraz na dnie naczynia, a woda ulegnie odparowaniu. Korzystając z łyżki szumówki, ostrożnie zebrać pianę i przefiltrować pozostałą cześć masła przez tkaninę.

Następnie posiekać szalotki, zgnieść ziarna pieprzu, dolać biały ocet winny, białe wino oraz połowę wody oraz zagotować mieszaninę aż do jej niemal całkowitego zagęszczenia.

Dolać pozostałą część wody do zagęszczonej masy, lekko posolić i przefiltrować przez tkaninę. W bemarze ubijać przefiltrowaną masę razem z żółtkiem aż do uzyskania konsystencji śmietany kremówki. Następnie powoli i równomiernie wlewać sklarowane masło (temp. około 45°C) do masy jajecznej, jednocześnie ubijając trzepaczką.

Do smaku doprawić sos solą, białym pieprzem i odrobiną soku z cytryny.

Do jakich innych ziół i przypraw pasuje?

Czosnek, Pietruszka, Chilli, Tymianek, Rozmaryn, Liście laurowe,


Spójrz na innych przypraw

Wybierz inna przyprawe