Majeranek

banner-marjoram

Smak i zapach

Majeranek ma sosnowo-cytrusowy posmak o łagodnej i lekko słodkawej nucie.

Krótkie wskazówki dotyczące kuchni

Przechowywanie:

  • Majeranek należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Nie należy kupować ilości większych niż te, które można wykorzystać w ciągu pół roku.

Porcje:

  • 1 łyżka suszonego majeranku = 3 łyżki świeżego majeranku

Stosowanie podczas gotowania:

  • Suszony majeranek — w przeciwieństwie do świeżego — najlepiej dodawać na początku gotowania. Ponieważ aromat suszonego majeranku jest mocniejszy, należy go dodawać mniej niż majeranku świeżego.

Dania, do których najbardziej pasuje

lamb3

Mięso

  • Do przyprawiania wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny
goose

Drób

  • Drób
dressing

Warzywa

  • Składnik dressingu sałatkowego

Gęś pieczona z nadzieniem

  • 1 gęś, gotowa do przyrządzenia (ok. 5 kg)
  • 3 jabłka
  • 2 cebule
  • 100 g słodkich kasztanów
  • 100 g orzechów włoskich
  • Majeranek
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Na początku należy dokładnie przepłukać gęś (od wewnątrz i na zewnątrz) i osuszyć ją ręcznikiem papierowym. Następnie przygotować nadzienie: obrać cebule i pokroić jabłka na ćwiartki, wykrawając rdzeń z pestkami.

Pokroić cebule i jabłka w kostkę o rozmiarach odpowiadających orzechom włoskim i wymieszać z kasztanami, orzechami włoskimi i majerankiem.

W następnej kolejności przyprawić gęś solą i pieprzem, nacierając ją od wewnątrz i na zewnątrz. Korzystając z łyżki, włożyć nadzienie do gęsi — nie należy jej zbyt bardzo napełniać, ponieważ podczas pieczenia może pęknąć. Za pomocą sznurka związać ze sobą oba końce.

Następnie przeciągnąć sznurek wzdłuż nóg aż do korpusu, obrócić gęś na piersi i owinąć sznurek wokół skrzydeł w taki sposób, aby ściśle przylegały do tułowia. Takie związanie gęsi sprawi, że nie będzie ona zanurzona w wytapianym tłuszczu — dzięki temu mięso nie przesiąknie tłuszczem.

Teraz należy pokroić pora oraz marchewki na małe kawałki oraz położyć je, wraz z pozostałością nadzienia, na blachę. Na warzywach ułożyć gęś. Ustawić temperaturę na 190°C i piec przez 3 do 3,5 godziny (w zależności od wielkości gęsi), od czasu do czasu podlewając wytopionymi sokami. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody, aby nie dopuścić do przypalenia.

Na ostatnie 15 – 20 minut zwiększyć temperaturę do 220°C — dzięki temu skórka gęsi zarumieni się i stanie się chrupiąca.

Do jakich innych ziół i przypraw pasuje?

Tymianek, Liście laurowe, Czarny pieprz


Spójrz na innych przypraw

Wybierz inna przyprawe