- 1 gęś, gotowa do przyrządzenia (ok. 5 kg)
- 3 jabłka
- 2 cebule
- 100 g słodkich kasztanów
- 100 g orzechów włoskich
- Majeranek
- 1 por
- 2 marchewki
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Na początku należy dokładnie przepłukać gęś (od wewnątrz i na zewnątrz) i osuszyć ją ręcznikiem papierowym. Następnie przygotować nadzienie: obrać cebule i pokroić jabłka na ćwiartki, wykrawając rdzeń z pestkami.
Pokroić cebule i jabłka w kostkę o rozmiarach odpowiadających orzechom włoskim i wymieszać z kasztanami, orzechami włoskimi i majerankiem.
W następnej kolejności przyprawić gęś solą i pieprzem, nacierając ją od wewnątrz i na zewnątrz. Korzystając z łyżki, włożyć nadzienie do gęsi — nie należy jej zbyt bardzo napełniać, ponieważ podczas pieczenia może pęknąć. Za pomocą sznurka związać ze sobą oba końce.
Następnie przeciągnąć sznurek wzdłuż nóg aż do korpusu, obrócić gęś na piersi i owinąć sznurek wokół skrzydeł w taki sposób, aby ściśle przylegały do tułowia. Takie związanie gęsi sprawi, że nie będzie ona zanurzona w wytapianym tłuszczu — dzięki temu mięso nie przesiąknie tłuszczem.
Teraz należy pokroić pora oraz marchewki na małe kawałki oraz położyć je, wraz z pozostałością nadzienia, na blachę. Na warzywach ułożyć gęś. Ustawić temperaturę na 190°C i piec przez 3 do 3,5 godziny (w zależności od wielkości gęsi), od czasu do czasu podlewając wytopionymi sokami. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody, aby nie dopuścić do przypalenia.
Na ostatnie 15 – 20 minut zwiększyć temperaturę do 220°C — dzięki temu skórka gęsi zarumieni się i stanie się chrupiąca.