Liście laurowe

banner-bay-leaves

Smak i zapach

Liście laurowe mają intensywny i ostry, gorzkawy smak. Suszone liście laurowe mają ziołowy, kwiatowy zapach, który przypomina trochę aromat oregano oraz tymianku.

Krótkie wskazówki dotyczące kuchni

Przechowywanie:

  • Suszone liście laurowe należy przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Gdy nie są stosowane, powinny być szczelnie zamknięte. Suszone liście laurowe można przechowywać w pojemnikach hermetycznych przez okres dwóch lat. Aby zachować świeży smak i aromat, zaleca się jednak wymianę zapasów co roku. Nie zaleca się zamrażania przyprawy.

Porcje:

  • Jeden suszony liść laurowy = dwa świeże liście laurowe Jeden liść laurowy = ¼ łyżeczki tymianku (jeśli akurat nie posiadasz liści laurowych)

Stosowanie podczas gotowania:

  • Świeże liście laurowe mają intensywny smak — należy je więc usuwać z potrawy na wstępnych etapach gotowania. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku liści suszonych, których smak jest znacznie łagodniejszy. Można je więc pozostawić w potrawie do samego końca gotowania i wyciągnąć dopiero przed podaniem gotowego dania.

Dania, do których najbardziej pasuje

pork

Mięso

  • Do przyprawiania cielęciny, wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny
chicken4

Drób

  • Jako przyprawa do kurczaka
white-sauce

Buliony i sosy

  • Składnik sosu beszamelowego


soup2

Zupy i potrawki

  • Jako przyprawa do zup i potrawek

Sos beszamelowy

  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki
  • 50 g masła
  • 50 g mąki uniwersalnej
  • 500 ml pełnotłustego mleka

Przygotowanie:

Wlać mleko do małego rondla. Powoli gotując, dodawać cebulę, goździki i liście laurowe. Zmniejszyć ogień i pozostawić na wolnym ogniu na około 20 minut. W międzyczasie rozpuścić masło w kolejnym rondlu i powoli dodawać do niego mąkę, ciągle mieszając, aby nie dopuścić do powstawania grudek. Masło z mąką utworzą zagęszczoną masę. Kontynuować gotowanie masy przez około dwie minuty.

Wyciągnąć cebulę i liście laurowe z mleka. Ciągle mieszając, wlewać mleko do masy. Kontynuując mieszanie, gotować sos przez kolejne 5–10 minut aż do jego zagęszczenia. Można doprawić do smaku solą i pieprzem.

Do jakich innych ziół i przypraw pasuje?

Czarny pieprz, Czosnek, Goździki, Pietruszka, Tymianek, Rozmaryn


Spójrz na innych przypraw

Wybierz inna przyprawe