Koper

banner-dill

Smak i zapach

Zielone liście kopru są rzadkie i postrzępione — przypominają paproć — i mają łagodny, słodkawy smak. Ziarna kopru smakują podobnie do kminu włoskiego, a przy tym są bardzo aromatyczne. Nieco gorzkawy smak jest równoważony przez słodycz i lekką kwaskowatość.

Krótkie wskazówki dotyczące kuchni

Przechowywanie:

  • Koperek należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Nie należy kupować ilości większych niż te, które można wykorzystać w ciągu pół roku.

Porcje:

  • 1 łyżeczka suszonego koperku = 3 łyżeczki świeżego koperku

Stosowanie podczas gotowania:

  • Aby wydobyć z suszonego kopru pełny smak i aromat, należy go dodawać tuż przed zakończeniem gotowania. Wysoka temperatura uwydatnia smak i zapach ziaren kopru, dlatego w wielu przepisach zaleca się uprażenie ziaren na rozgrzanej patelni przed ich dodaniem do potrawy.

Dania, do których najbardziej pasuje

salmon

Ryby

  • Jako marynata/przyprawa
soup-dill

Zupy i potrawki

  • Jako przyprawa
pickles

Warzywa

  • Zwłaszcza jako przyprawa do kiszenia

Marynowany łosoś

  • 1 kg fileta z łososia
  • 600 g soli
  • 600 g cukru
  • Zgniecione ziarna ziela angielskiego
  • Zgniecione ziarna pieprzu
  • Pomarańcza, cytryna
  • Koper

Przygotowanie:

Wymieszać cukier z solą i taką mieszaniną pokryć dno płytkiego naczynia.

Na naczyniu położyć filet z łososia skórą do dołu i posypać mięso przyprawami. Następnie obficie posypać koprem i startą skórką z pomarańczy i cytryny.

Na tak przygotowanej warstwie położyć drugi filet z łososia — skórą do góry. Natrzeć rybę pozostałą ilością mieszaniny cukru z solą.

Zawinąć rybę folią spożywczą i obciążyć łososia ciężkim przedmiotem. 

Pozostawić zamarynowanego łososia w lodówce na 24 godziny, następnie usunąć sól, cukier i przyprawy. W razie potrzeby przepłukać, a następnie cienko pokroić przed dalszym przyrządzaniem.

Do jakich innych ziół i przypraw pasuje?

Bazylia, Kmin rzymski, Oregano, Pietruszka, Estragon


Spójrz na innych przypraw

Wybierz inna przyprawe