Kmin rzymski

banner-cumin

Smak i zapach

Kmin rzymski to jedna z najbardziej aromatycznych przypraw. Charakteryzuje się intensywnym, ostrym zapachem, a jednocześnie ciepłym i słodkim aromatem z lekko odczuwalną nutą sosny i cytryny. Ma wyrazisty, lekko gorzkawy smak — pozostawia przy tym ziołowy posmak świeżości.

Krótkie wskazówki dotyczące kuchni

Przechowywanie:

  • Kmin należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Nie należy kupować ilości większych niż te, które można wykorzystać w ciągu pół roku.

Porcje:

  • 2 łyżki mielonego kminu rzymskiego = 2 ½ łyżki całych ziaren kminu

Stosowanie podczas gotowania:

  • Aby wydobyć najwięcej smaku z ziaren, przed dodaniem do pozostałych składników zwykle opieka się je na patelni bez tłuszczu lub z niewielką ilością masła. W przeciwieństwie do innych przypraw najważniejsze olejki obecne w kminie rzymskim nie ulatniają się szybko po podgrzaniu nasion, przez co doskonale nadaje się on do przyprawiania potraw pieczonych w piekarniku lub gotowanych przez długi okres.

Dania, do których najbardziej pasuje

lamb2

Mięso

  • Do przyprawiania wołowiny
  • jagnięciny
chicken4

Drób

  • Jako marynata
rice-dish

Warzywa

  • Do przyprawiania potraw z roślin strączkowych
  • ziemniaków
  • ryżu

Kurczak w cytrynie i kminie

  • 60 ml oliwy z oliwek (z pierwszego tłoczenia)
  • Starta skórka z 1 dużej cytryny
  • Sok z 1 dużej cytryny
  • 2 ząbki czosnku, zmielone
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
  • ¼ łyżeczki rozgniecionych płatków czerwonej papryki
  • 4 nogi kurczaka (bez skóry)

Przygotowanie:

Trzepaczką ubijać oliwę z oliwek, skórkę z cytryny, sok z cytryny, czosnek, kmin, sól i płatki papryki aż do uzyskania jednorodnej masy.

Przepłukać nogi kurczaka zimną wodą, wysuszyć je ręcznikiem papierowym i umieścić w dużej misce. 

Nałożyć marynatę na nogi kurczaka, rozkładając ją równomiernie na całym mięsie. Włożyć kurczaka w marynacie do lodówki i pozostawić go tam na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Podlać brytfankę niewielką ilością oleju roślinnego. Wyciągnąć kurczaka z marynaty i smażyć, co 4, 5 minut obracając mięso aż do momentu, gdy stanie się odpowiednie.

Do jakich innych ziół i przypraw pasuje?

Liście laurowe, Czosnek, Imbir, Czarny pieprz, Oregano, Tymianek, Gałka muszkatołowa


Spójrz na innych przypraw

Wybierz inna przyprawe