Goździki

banner-cloves

Smak i zapach

Goździki mają intensywny, słodko-gorzki smak.

Krótkie wskazówki dotyczące kuchni

Przechowywanie:

  • Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Zmielone goździki można przechowywać w taki sposób przez około sześć miesięcy, natomiast całe goździki zachowują świeżość przez około rok.

Porcje:

  • 1/4 łyżeczka mielonych goździków = 3 całe goździki

Stosowanie podczas gotowania:

  • Całe goździki dodaje się podczas gotowania bulionów z wołowiny, ryb, drobiu lub krewetek. Dodanie całych goździków do gotowanych na parze warzyw, nada im ciepły, pieprzny posmak. Mielone goździki mają łagodniejszy smak niż całe pąki. Stanowią istotny składnik wielu mieszanek przyprawowych.

Dania, do których najbardziej pasuje

apple

Buliony i sosy

  • Mus jabłkowy
soup

Zupy i potrawki

  • Bulion z mięsa
  • kurczaka lub ryb
pumpkin

Warzywa

  • Kalafior
  • Ciasto dyniowe
  • Smażony ryż

Domowy mus jabłkowy

  • 3 jabłka
  • 4 goździki
  • 125 ml soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Przygotować jabłka: obrać je ze skórki, usunąć rdzeń z pestkami i pokroić na ćwiartki. Włożyć ćwiartki jabłek do niewielkiego naczynia. Dodać goździki, sok jabłkowy, cynamon i miód.

Zagotować na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 5 do 7 minut. Od czasu do czasu wymieszać. Wyciągnąć goździki i zmiksować wszystko, aby uzyskać konsystencję puree. Domowy mus jabłkowy jest gotowy do podania.

Do jakich innych ziół i przypraw pasuje?

Czarny pieprz, Gałka muszkatołowa, Imbir, Kmin rzymski, Cynamon


Spójrz na innych przypraw

Wybierz inna przyprawe