Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Wędzenie to metoda konserwacji żywności (mięsa, przetworów mięsnych, ryb, serów
itp.) za pomocą dymu, który nadaje produktom spożywczym specyficzny smak, zapach i barwę. Dym jest wytwarzany przez powolne, kontrolowane spalanie materiału drzewnego w palenisku (dymogeneratorze), który nie ma bezpośredniego kontaktu z komorą wędzarniczą. Do wędzenia używa się drewna drzew liściastych (buk, dąb,
olcha) i owocowych.
Metody wędzenia w zależności od temperatury w surowcu dzielą się na:
  • wędzenie zimne: 16-22°C
  • wędzenie ciepłe: 22-40°C
  • wędzenie na gorąco: 40-90°C

Asortyment ryb wędzonych w MAKRO:

  • Dorsz - polędwica

    ryby wędzone - dorsz polędwica

    Wędzony na gorąco.

  • Dorsz - tusza

    ryby wędzone - dorsz tusza

    Wędzony na gorąco.

  • Halibut - filety

    ryby wędzone halibut fielty

    Wędzony na gorąco.

  • Halibut - steki

    ryby wędzone halibut steki

    Wędzony na gorąco.

  • Karmazyn - tusza

    ryby wędzone karmazyn tusza

    Wędzony na gorąco.

  • Leszcz

    ryby wędzone leszcz

    Wędzony na gorąco.

  • Łosoś - brzuszki

    ryby wędzone łosoś brzuszki

    Wędzony na gorąco.

  • Łosoś - kawałki

    ryby-wedzone-losos-kawalki

    Wędzony na gorąco.

  • Łosoś norweski - filety

    ryby wędzone - łosoś norweski filety

    Wędzony na zimno.

  • Łosoś pacyficzny Sockeye

    ryby wędzone łosoś pacyficzny sockeye

    Wędzony na zimno. Wędzony na gorąco.

  • Łosoś polędwica

    Ryby wędzone łosoś polędwica

  • Łosoś zawijaniec

    Ryby wędzone łosoś zawijaniec

    Wędzony na gorąco.

  • Makrela - tusza

    ryby wędzone - makrela tusza

    Wędzona na gorąco 300/500. Wędzona na gorąco 400/600.

  • Morszczuk - tusza

    ryby wędzone morszczuk tusza

    Wędzony na gorąco

  • Palia - filety

    ryby wędzone palia filety

    Wędzona na zimno.

  • Pikling wędzony - cały

    ryby wędzone - pikling cały

  • Pstrąg - filety

    ryby wędzone - pstrąg filety

    Filety ze skórą. Wędzony na zimno.

  • Pstrąg wędzony

    ryby wędzone pstrąg

    Wędzony na gorąco.

  • Ryba maślana - kawałki

    ryby wędzone - ryba maślana kawałki

    Wędzona na zimno.

  • Sieja - kawałki

    ryby wędzone - sieja kawałki

    Wędzona na gorąco.

  • Śledź atlantycki - płaty

    ryby wędzone - śledź atlantycki płaty

    Wędzony na gorąco. Wędzony na zimno.

  • Szprot wędzony - cały

    Ryby wędzone - szprot wędzony całyt

  • Trewal - tusza

    ryby wędzone - trewal tusza

    Wędzony na gorąco.

  • Tuńczyk - polędwica

    ryby wędzone tuńczyk polędwica

    Wędzony na zimno.

  • Węgorz

    ryby wędzone węgorz

    Wędzony na gorąco 400+. Wędzony na gorąco 800+.


Wędzenie

Aby ryba w trakcie wędzenia uzyskała przyjemny aromat, warto ją odpowiednio przygotować, przez wcześniejsze nasolenie. Nasolenie może być suche (czas trwania procesu maksymalnie do kilku godzin) oraz mokre (nawet do kilku dni). Przy wędzeniu filetów zaleca się przygotowanie suchej marynaty na bazie soli i cukru w proporcji 1:1. Czas marynowania uzależniany jest od wagi filetu i powinien wynosić od 3 do 12 godzin.
Wędzenie wstępne zwane też osuszaniem trwa ok. 30-40 minut w temp. do 50°C.
Wędzenie właściwe odbywa się w temp. 55-60°C i trwa od 1 do 3 godzin (zależnie od wielkości i wagi ryb).
Wędzenie końcowe odbywa się w temperaturze 60-90°C. Do paleniska (dymogeneratora) na ostatnie 10 minut warto dodać jałowiec w celu poprawienia walorów smakowych finalnego produktu.

ryby-wedzone-wedzenie1
ryby-wedzone-wedzenie2
Wędzone ryby doskonale spisują się jako samodzielne przekąski, składnik wytrawnych finger food oraz dodatek do dań głównych serwowanych
na gorąco. Proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne są pasty rybne na bazie białych serów czy jaj z rozmaitymi dodatkami (np. z kaparami, korniszonami czy cebulą).
Ryby wędzone to także idealny składnik lekkich sałatek: łosoś wędzony na sałacie z pomidorkami koktajlowymi, szalotką, porzeczką i sosem vinaigrette to kompozycja godna najwybredniejszego podniebienia. Wędzone ryby mogą wzbogacić smak spaghetti (np. z ricottą i szpinakiem), pizzy, szaszłyków, kanapek. Są też podstawowym składnikiem pasztetów rybnych.

Sprawdź także

Swiezość ryb i owoców morza

Świeżość ryb i owoców morza

Ryby dostarczane są do hurtowni Makro nawet 5 razy w tygodniu, dzięki temu masz pewność, że są zawsze świeże.

Sprawdź jak rozpoznać świeżość ryb i owoców morza »
Jakość pod kontrolą

Jakość pod kontrolą

MAKRO współpracuje wyłącznie ze sprawdzonymi dostawcami, którzy przestrzegają wysokich standardów produkcji i procedur transportu żywności.

Sprawdź jak dbamy o jakość »
Metody obróbki termicznej ryb

Obróbka termiczna

Nie każdą rybę można przyrządzać na wszystkie sposoby, dlatego warto zastanowić się nad doborem odpowiedniej techniki kulinarnej.

Sprawdź metody obróbki termicznej »
Kalendarz sezonowości ryb

Kalendarz sezonowości

Proces zakupowy świeżych ryb i owoców morza w MAKRO to przede wszystkim zakup już w dniu połowu!

Sprawdź kalendarz sezonowości »