Ryby słodkowodne stanowią nieodzowny element kuchni polskiej. Eksperci wskazują jednak, że spożywamy ich ciągle zbyt mało, chociaż sytuacja ta powoli się zmienia. Szeroki dostęp do informacji o właściwościach zdrowotnych ryb sprawia, że są one wybierane coraz częściej nie tylko ze względu na wspaniałe walory smakowe, ale również ze względu na właściwości odżywcze i dużą zawartość cennych minerałów i witamin.

Kwasy omega-3 zawarte w mięsie ryb wykazują bardzo korzystny wpływ na pracę ludzkiego mózgu, regulują poziom "złego" cholesterolu we krwi, dlatego odgrywają ważną role w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Ryby słodkowodne są również bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie.

Asortyment

  • Łosoś

    losos-180x110

    To ryba ceniona za smaczne mięso i wysokie wartości odżywcze, która w każdej potrawie smakuje znakomicie.

  • Karp

    zywy-karp-180x110

    Ryba z krajowych hodowli, o niepowtarzalnym smaku. Bogata w składniki odżywcze.

  • Sandacz

    sandacz-180x110

    Mięso sandacza jest białe, chude, ze średnią liczbą ości. Najlepiej smakuje pieczony albo faszerowany.

  • Węgorz

    wegorz-180x110

    Uznawany za rarytas, świetnie pasuje do przyrządzania wielu dań. Ma mięso o delikatnym smaku.

  • Tołpyga

    tolpyga-180x110

    Jej delikatne mięso, nieco kremowe w smaku, najwyborniej smakuje w wersji smażonej, wędzonej czy gotowanej.

  • Leszcz

    leszcz-180x110

    Jest dość tłusty, ościsty, o białym mięsie. To ryba idealnie nadająca się do wędzenia.

  • Jesiotr

    jesiotr-180x110

    Ma delikatne, chude mięso, które można smażyć lub dusić ale najsmaczniejszy jest pieczony.

  • Karaś

    karas-180x110

    Niesłusznie lekceważona przez kucharzy, ma pyszne mięso, wymagające jedynie niewielkiej obróbki kulinarnej.

  • Sum

    sum-ziwy-180x110

    Występuje w wodach słodkich, głównie w rzekach. Osiąga długość 3 m i wagę 150 kg.

  • Sielawa

    sielawa-180x110

    To słodkowodna ryba z rodziny łososiowatych, preferująca czyste i chłodne wody jezior.

  • Płoć

    ploc-180x110

    Inaczej płotka, ma białe, chude, bardzo dobre mięso z dużą ilością ości.

  • Pstrąg

    pstrag-180x110

    Ma różowe, średnio tłuste, mało ościste, smaczne mięso, które bardzo dobrze pasuje do smażenia, pieczenia czy grillowania.



Dowiedz się więcej

  • Najwyższa jakość ryb

    Makro zaopatruje się w ryby słodkowodne bezpośrednio od hodowców, którzy zostali pozytywnie zweryfikowani i spełniają rygorystyczne normy jakości. Każda parta towaru przechodzi liczne kontrole eliminujące towar nie spełniający norm. Świeżość i najwyższą jakość ryb gwarantuje zaawansowana technologia chłodnicza, którą wykorzystujemy w czasie transportu i magazynowania.

  • Rozsądna cena

    Dzięki możliwości zamawiania dużych partii towarów, otrzymujemy dostawców ryb wędzonych specjalne warunki cenowe, które w konsekwencji przekładają się na niższe ceny w sklepach. Nie znajdziesz u konkurencji równie dobrych jakościowo i świeżych ryb, w niższych cenach.

  • Żywe ryby i degustacje

    Jeśli nie masz pewności, czy ryba którą chciałbyś kupić przypadnie Ci do gustu, przyjdź na degustacje, które często odbywają się w przy stoiskach rybnych w hurtowniach Makro. Gdy poznasz ich doskonały smak, będziesz mógł wybrać spośród produktów mrożonych, świeżych jak i żywych okazów żywych, bezpośrednio z akwarium.


Platforma rybna w MAKRO

Jakość gwarantowana!

Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.

Poznaj Platformę Rybną »
platforma-rybna