Przegrzebki, inaczej muszle Świętego Jakuba, żyją w ciepłych morzach i oceanach. Mają muszle o średnicy 15 cm otaczające biały, spory mięsień oraz czerwony mlecz, inaczej koral. Ich mięso jest białe, delikatne w smaku. Aby wybrać świeże przegrzebki, trzeba zwrócić uwagę na kolor ich mięsa - powinno być kremowe, pozbawione przebarwień i uszkodzeń. Kupując żywe przegrzebki sprawdzajmy, czy muszle są zamknięte lub zamykają się po dotknięciu - jeśli tak, przegrzebki są świeże. W innym wypadku nie nadają się do jedzenia.

Dostępne formy przegrzebków

  • Przegrzebki w muszlach

    przegrzebki-w-muszlach-180x110

    Mięczaki te ładnie prezentują się w muszlach, można je w nich zapiekać, podawać polane sosami, np. beszamelowym, a także spożywać na surowo.

  • Przegrzebki bez muszli solone

    Przegrzebki-bez-muszli-solone-180x110

    Możesz je krótko smażyć, dusić, grillować czy gotować przez maksymalnie 4-5 minut, dzięki czemu zachowasz jędrność oraz soczystość ich mięsa, a także wyjątkowy aromat.


Dowiedz się więcej

  • Częste dostawy

    Aby zagwarantować Ci wysoką jakość ryb i owoców morza, a także doskonałą ich świeżość, MAKRO dba o to, aby nowy towar dostarczany był do hurtowni od 3 do 5 razy w tygodniu. Taka częstotliwość dostaw da Ci gwarancję jakości oraz świeżości produktów, a także pewność, że nigdy go nie zabraknie.

  • Świeże owoce morza

    Wszystkie dostępne w MAKRO ryby oraz owoce morza pochodzą od sprawdzonych rybaków i producentów, a nad ich transportem w odpowiednich warunkach chłodniczych czuwa sztab kontrolerów jakości.

  • Rozsądne ceny

    Oferowane w MAKRO ryby i owoce morza dostępne są w ekonomicznych cenach, zagwarantowanych dzięki przemyślanym umowom, zawieranym bezpośrednio z rybakami oraz producentami, bez udziału pośredników. Kupując w MAKRO np. przegrzebki, możesz mieć więc pewność, że nie przepłacasz.


Ciekawostki


Muszle przegrzebków można wykorzystywać wielokrotnie, nawet po obróbce cieplnej, gdyż są bardzo trwałe. W związku z tym w niektórych kulturach wykorzystuje się je jako naczynia do podawania dań, a także naczynia do zapiekania, zwane kokilki. Mięso przegrzebków nie wymaga wielu przypraw - z dodatkiem czosnku, soku cytrynowego, oliwy z oliwek, szalotki oraz bazylii smakują wyśmienicie.


Inne produkty w kategorii owoce morza

  • Kalmary

    kalmary-180x110

    Kalmary (kałamarnice) to głowonogi. Dobrze smakują smażone, pieczone oraz grillowane, można je również marynować.

  • Małże

    malze-180x110

    Małże charakteryzują się wyśmienitym mięsem barwy żółtej, czerwonej lub pomarańczowej (w zależności od odmiany).

  • Homary

    homary-180x110

    Homary, bliscy krewni naszego polskiego raka, charakteryzują się białym mięsem o niezwykle delikatnym smaku.