Baranina doskonale nadaje się do pieczenia, grillowania i duszenia. Świetnie smakuje mocno przyprawiona, a dobrze przyrządzona stanowi niemały rarytas. Polacy sięgają po nią coraz częściej, co wynika w dużej mierze z rosnącej wiedzy na temat jej cennych wartości odżywczych i smakowych, a także sposobów przyrządzania.

Wybrana oferta baraniny w MAKRO

  • Udziec barani z kością

    udziec barani z kością w hurtowni MAKRO

    Forma mięsa baraniego, która jest wysoko ceniona przez smakoszy - znakomicie sprawdza się jako pieczeń. Udziec można także nadziewać i faszerować.



Wprowadzenie

  • Tradycja hodowli

    Owce to najstarsze z udomowionych przez człowieka zwierząt. Są odporne na trudne warunki klimatyczne i łatwo przystosowują się do różnorodnego pożywienia. Obecnie najwięcej owiec hoduje się w Azji, Afryce, Australii oraz Nowej Zelandii, nieco mniej w Europie oraz Ameryce. Początkowo zwierzęta te cenione były ze względu na wełnę, obecnie jednak głównym celem ich hodowli jest mięso. Najsmaczniejsze pozyskuje się z jagniąt mlecznych, nie starszych niż 6 miesięcy, oraz tuczonych, których wiek nie przekracza 12 miesięcy. Mięso jest delikatne w smaku, aromatyczne, chude i bogate w cenne składniki odżywcze. Jednym z kryteriów podziału owiec jest kształt ich ogona, a także rodzaj runa. Najliczniejsze są owce długowełniste oraz ich krzyżówki. Znacznie mniej jest owiec krótkowełnistych, zaś największy odsetek stanowią owce z wełną grubą. Jako ciekawostkę warto podać, że wśród wszystkich zwierząt hodowlanych to właśnie owce posiadają największą ilość ras.

  • Poziom otłuszczenia

    Mięso owiec dzieli się ze względu na wiek zwierzęcia, a także stopień otłuszczenia. Z osobników w wieku do maksymalnie 12 miesięcy otrzymujemy jagnięcinę. Jest ona chuda, jasnoczerwona, ma niewielką ilość prawie białego tłuszczu. Mięso owcze, w sprzedaży rzadko dostępne, pochodzi od zwierząt mających więcej niż rok. Charakteryzuje się tłuszczem barwy żółtej i ciemnoczerwonym zabarwieniem. Baraninę pozyskuje się z samic w wieku 1-2 lat, a także od kastrowanych samców, w tym samym wieku. Jest ona ciemnoczerwona, tłusta, z licznymi nitkami tłuszczu i ma intensywny smak.

  • Sposoby karmienia

    To, co jedzą jagnięta, owce i barany, ma wpływ na smak pozyskiwanego mięsa. Może on być mniej lub bardziej ostry w zależności od tego, czy zwierzęta wypasane były na pastwiskach w pobliżu wybrzeża (mięso staje się wówczas lekko słone), czy na pastwiskach porośniętych przez aromatyczne zioła, np. wrzosy (jest ostre, nieco podobne do dziczyzny).

Zastosowanie kulinarne baraniny

Za najcenniejszą część tuszy owczej albo jagnięcej uznaje się grzbiet z antrykotem, combrem oraz polędwicami, które rewelacyjnie nadają się do pieczenia, smażenia oraz grillowania. Ich delikatny smak cieszy podniebienie, a szereg potraw, jakie można przyrządzić na ich bazie, naprawdę zaskakuje. Szerokie zastosowanie w kuchni mają także golenie, mostek, karczek czy łopatka, które można dusić oraz piec. Udziec barani można piec zarówno w całości, jak i w mniejszych kawałkach. To mięso jest chude i delikatne, dobrze smakuje mocno przyprawione.

Ciekawostka

Baranina intensywniej pachnie, gdy przyrządzana jest razem z kośćmi. Jeżeli chcemy, aby aromat był delikatniejszy, powinniśmy przed przygotowaniem potrawy poluzować kości.

Baranina na świecie

Mimo, że w Polsce baranina dopiero zyskuje na popularności - mięso to ma licznych zwolenników w innych częściach Europy, a także w Azji Mniejszej. Turcy, Grecy i Bułgarzy cenią sobie jej intensywny zapach i wyraźny smak. Sięgają też chętnie po inne owcze produkty – sery i mleko, przygotowując na ich bazie szereg niezwykle popularnych w tamtych regionach przysmaków.

Do ciekawszych potraw z baraniną w roli głównej należy m.in. pilaw, danie przygotowywane z ryżu, łoju oraz mięsa baraniego. Ciekawie smakuje także musaka, w której oprócz baraniny używa się owczego sera, a całość zapieka się w piecu. Innymi potrawami, które cieszą się sporą popularnością, a które dla przeciętnego Europejczyka byłyby niezbyt apetyczne, należą Irish stew, czyli potrawa z duszonej z cebulą i ziemniakami baraniny, kofty, jadane w Turcji wałeczki z przyprawionej baraniny. Zwieńczeniem kulinarnych tradycji związanych z baraniną jest haggis - owcze żołądki, z nadzieniem z podrobów - przyrządzane w Szkocji.

Warto zauważyć, że szereg potraw z baraniny przyrządzanych w muzułmańskim kręgu kulturowym to prawdziwe rarytasy, których naprawdę warto spróbować. Należą do nich m.in. kuskus z baraniną pozbawioną tłuszczu, karczochami, groszkiem, rodzynkami, cynamonem i cytryną, fantastycznie przyprawiony kolendrą oraz miętą. Popularny jest także tadżin, przygotowywany w Maroku, powstający na bazie duszonych warzyw, ciecierzycy i oczywiście baraniny, przyprawiony cudownie pachnącymi przyprawami. Nic dziwnego, że cieszą one podniebienia nawet największych smakoszy, a sceptykom bez wątpienia pozwolą przekonać się do baraniny – jędrnej, aromatycznej i wartościowej.


Baranina w MAKRO

MAKRO wychodzi naprzeciw wyszukanym potrzebom swoich Klientów, oferując asortyment wysokiej jakości baraniny. Każdy miłośnik tego mięsa znajdzie na pewno coś dla siebie. Zapraszamy do najbliższej hali MAKRO Cash&Carry.

baranina-poltusza-940-350

Może Cię także zainteresować:

Świat MAKRO Inspiracji

Oferta ryb w MAKRO