Mąka jest podstawowym składnikiem, używanym do dań w każdego rodzaju kuchni. Stanowi bazę przy produkcji pierogów, pieczywa, ciast, klusek oraz makaronów. W asortymencie MAKRO oprócz mąki pszennej posiadamy również mąkę gryczaną, kokosową, ryżową. Ponadto oferujemy mąkę do pizzy, szczególnie polecaną restauracjom włoskim.


Jak interpretować parametry mąki?

  1. Rodzaj mąki - określa gatunek zboża użyty do przemiału np. mąka pszenna.
  2. Typ mąki – zawartość popiołu ogółem (pozostałości po spaleniu) wyrażana w g na 100 kg mąki lub inaczej procentowa zawartość popiołu pomnożona przez tysiąc (np. typ mąki 450 zawiera 0,45% popiołu). Zatem im wyższy typ maki, tym większy w nich udział otrąb i jest ona ciemniejsza.
  3. Wyciąg mąki – oznacza procentowy udział mąki otrzymanej z ziarna użytego do przemiału. Dla przykładu, jeśli ze 100 kg zboża otrzymano 70 kg mąki, to wyciąg tej maki wynosi 70 %, czyli 30 % stanowiły otręby, z których można jeszcze wyodrębnić tzw. mąkę sitkową.

Kulinarne zastosowanie poszczególnych typów mąki:

  1. Tortowa (typ 450) – torty, biszkopty, ciasta ucierane
  2. Krupczatka (typ 500) – ciasta półkruche i kruche
  3. Poznańska (typ 500) – ciasta pierogowe, kluski, sosy i zasmażki
  4. Wrocławska (typ 500) – ciasta półfrancuskie, francuskie, naleśnikowe, zupy i sosy
  5. Luksusowa (typ 550) – ciasta drożdżowe i smażone np. na bliny i placki
  6. Bułkowa (typ 650) – pierniki, bułki
  7. Chlebowa (typ 750  i 850)
  8. Sitkowa (typ 1400)
  9. Graham (typ 1850)
  10. Razowa (typ 2000)
  11. Durum (typ 950, semolina, typ 1750) – makarony
Mąki dostępne w hurtowni MAKRO
Mąki dostępne w hurtowni MAKRO
Mąki dostępne w hurtowni MAKRO

Pozostałe produkty w kategorii Artykuły sypkie