Kawy i herbaty

Kawy i herbaty - produkty dla polskich restauracji w MAKRO


Kawa

Mało kto wie, że Polska ma niemałe zasługi w rozprzestrzenianiu sztuki picia kawy na terenie Europy. Założycielem pierwszej kawiarni w stolicy Austrii był Polak - Jerzy Kulczycki, który w 1683 r. po zwycięskiej odsieczy wiedeńskiej odebrał Turcji kilkaset worków kawy. Ponadto według legendy Kulczycki zapoczątkował piecie kawy z mlekiem, w celu złagodzenia goryczy palonych ziaren. Obecnie kawa i jej znakomity aromat jest nieodzownym elementem poranka. Jeśli chciałbyś zaoferować Twoim gościom wybór najlepszych kaw, koniecznie zapoznaj się z ofertą MAKRO.

Kawa

Rioba - inspiracja dla Twojej kawiarni

Rioba inspiracja dla Twojej kawiarni

Marka RIOBA stworzona została specjalnie z myślą o profesjonalnych zastosowaniach w kawiarniach, restauracjach, barach i innych lokalach gastronomicznych. RIOBA to między innymi wysokogatunkowe kawy świata o niepowtarzalnym smaku i bogatym aromacie. Występują one w kilku rodzajach, w zależności od stopnia wyrazistości smaku i aromatyczności oraz formy. Zobacz pełną ofertę wyjątkowych kaw, dostępnych wyłącznie w hurtowni MAKRO.

Sprawdź asortyment


Herbata

Herbata jest obecnie najpopularniejszym napojem w Polsce. Na ziemiach polskich, w XIX w. kulturę parzenia herbaty rozpowszechnili Rosjanie. Ten bursztynowy napar, chociaż najczęściej serwisowany z cytryną i cukrem, daje wiele innych, ciekawych możliwości i kulinarnych inspiracji. Różnorodność rodzajów herbat w MAKRO sprawia, że z pewnością znajdziesz produkty spełniające wymagania Twoich gości.



Herbata

Popularność herbaty

Pod względem ilości wypijanej herbaty Polska znajduje się na trzecim miejscu w Europie. Miesięcznie spożywamy 42 szklanki herbaty, z tego codziennie herbatą raczy się ok. 3/4 konsumentów. Czyż to nie powód, aby zachęcić gości do picia herbat właśnie w Twojej restauracji? Znakomite i wyszukane herbaty z MAKRO sprawią, że stanie się to ich rytuałem dnia.
Popularność herbaty

Rodzaje herbat

W zależności od procesu produkcji, a przede wszystkim sposobu i czasu fermentowania wyróżnia się następujące herbaty:

Herbaty zielone w MAKRO

Zielone

nie zostają one poddane procesowi fermentacji. Otrzymywane są przez delikatne podgrzanie i wysuszenie liści herbaty. Herbaty zielone mają cierpko-gorzki smak i słomkową barwę. Cechują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi, przez co mogą przeciwdziałać nowotworom. 

Herbaty czarne w MAKRO

Czarne

są poddane procesowi fermentacji, przez co sporządzony z nich napar charakteryzuje się ciemną barwą i intensywnym aromatem. 

Herbaty czerwone w MAKRO

Czerwone (oolong)

łączą cechy herbaty zielonej i czarnej, ponieważ są poddawane krótkiej fermentacji. Mają czerwono-brunatną barwę i nieco korzenny aromat.
Herbaty żółte w MAKRO

Żółte

bardzo krótka fermentacja sprawia, że mają właściwości zbliżone do herbat zielonych.
Herbaty białe w MAKRO

Białe

stanowią rynkową nowość. Ich sekret unikalność polega na pozyskiwaniu wyłącznie z młodych pąków krzewu herbacianego. Charakteryzuje się bardzo jasną barwą i wyjątkowym bukietem smakowym.


Sprawdź inspirujące przepisy


Alergeny w menu

Od 13 grudnia 2014 r. w Twojej karcie menu masz prawny obowiązek uwzględnić informacje o alergenach występujących w serwowanych
potrawach. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności wprowadza restrykcyjne regulacje w tym zakresie. 

Dowiedz się więcej

Alergeny w menu

Zobacz wyjatkowe produkty makri Horeca Select