Ziarna dla najwyższej przyjemności z picia kawy

Ziarna dla najwyższej przyjemności z picia kawy

Chcesz częstować klientów filiżanką najlepszej kawy. Lecz jakie ziarna należy wybrać, żeby zagwarantować, że każdy łyk pozostawi przyjemne doznania i dobre wrażenie? Wśród szerokiego wachlarza produktów Rioba znajdziesz coś odpowiedniego na każdą okazję. Warto pokusić się o serwowanie dwóch typów kawy w zależności od okazji: wyszukaną mieszankę arabiki dla gości i wysokiej jakości robustę na co dzień.

Ziarna robusty

Ziarna robusty: mocne i tanie


Ziarna robusty mają nieco więcej goryczki, ale za to dodają mnóstwo energii: zawartość kofeiny wynosi od około 2% do 4,5%, czyli dwukrotnie więcej niż w ziarnach arabiki. Delikatnie palone ziarna sprawiają rozkosz kubkom smakowym. Nadają się w szczególności do przyrządzania espresso, ponieważ mają niższą kwasowość i dają więcej pianki.
Ziarna arabiki: łagodne i eleganckie

Ziarna arabiki: łagodne i eleganckie


Ziarna arabiki zachwycają wyszukanym, łagodnym charakterem. Zawartość kofeiny wynosi zaledwie od 1,1% do 1,7%. Zawartość gorzkich substancji także jest niższa niż w ziarnach robusty, a pianka na espresso jest jaśniejsza. Rozkosz dla podniebienia i zmysłów. Ponieważ uprawa arabiki jest bardziej skomplikowana, ta kawa jest trochę droższa niż ziarna robusty.


Najlepsze połączenia

Najlepsze połączenia


Wiele rodzajów espresso stanowi zrównoważoną mieszankę ziaren robusty i arabiki, łącząc zalety obu tych kaw i tworząc całkowicie nowe palety smaków. Wrażenia smakowe zmieniają się w zależności od proporcji w mieszance.