Urzekaj doskonałą kawą

Urzekaj doskonałą kawą

Przepyszna kawa może być główną atrakcją posiłku lub udanego spotkania biznesowego. Rozpieszczaj klientów i gości wybranymi rodzajami kawy opartymi na idealnym espresso:

Espresso

Espresso:


 Porcja tego słynnego włoskiego napoju o objętości 25 ml jest gotowa w 25 sekund: połączenie ok. 7 gramów specjalnie drobno zmielonej kawy, ciśnienia wody ok. 9 barów i optymalnej temperatury wody między 91 a 98 stopni to podstawa idealnego espresso. Cechą charakteryzującą doskonały napój jest gęsta, orzechowo-brązowa pianka. Wysokie ciśnienie i odpowiednia temperatura w 90% odpowiadają za uwolnienie aromatu kawy. Pomimo intensywnego smaku, espresso zawiera nawet do 40% mniej kofeiny niż kawa klasyczna.

Cappuccino

Cappuccino:

Spień trochę mleka, aż będzie półpłynne. Przelej je do porcelanowej filiżanki i wlej porcję espresso.
Café au lait

Café au lait:

Podawane w dużych porcelanowych filiżankach. Składa się w połowie z kawy (lub espresso) i w połowie z gorącego mleka. Gotowe!
Caffé Freddo

Caffé Freddo:

Doskonałe na upalne dni. Odstaw do ostygnięcia 4 filiżanki espresso. Dodaj kostki lodu i cukier, a następnie energicznie potrząsaj. To szybciej wystudzi espresso i wytworzy warstwę pysznej pianki.
Latte macchiato

Latte macchiato:

Wlej 250 ml gorącego mleka do wysokiej szklanki. Dodaj filiżankę espresso. Jeżeli chcesz dodać syrop, wlej go prosto do mleka. Przykryj napój warstwą mlecznej pianki.

Jak zrobić mleczne serce

Mleczne serce
Urzeknij gości pomysłowymi rysunkami na mlecznej piance. Podstawą jest doskonałe espresso z pianką (1) i mleko (3,5% tłuszczu), które należy spieniać tak długo, aż powietrze równomiernie rozprowadzi się po całej piance (2). Powoli przelej mleko na piankę espresso (3), aż wytworzy się biała kropka (4). Na koniec szybko przesuń strumień mleka na przeciwną stronę filiżanki, tworząc kształt serca.