To, co jemy i pijemy na spotkaniach, ma bezpośredni wpływ na nasz nastrój i produktywność. Nie musimy zawsze serwować kawy i ciastek – dzięki warzywom, owocom, produktom niskotłuszczowym i wodzie lub sokom z owoców możesz zachęcić gości i partnerów biznesowych, aby dokonywali zdrowych wyborów żywieniowych. Jednocześnie zagwarantujesz wydajną i skoncentrowaną pracę. Daj się zainspirować!
Pomysły na przerwę
Najzdrowsze posiłki zawierają małe ilości tłuszczu, soli i cukru, natomiast mają wysoką zawartość błonnika. Podaj gościom niewielkie kanapeczki z bajgli lub chleba pełnoziarnistego albo nieco większe kromki, przecięte na pół. Oto kilka sugestii:
Bajgle z niskotłuszczowym twarożkiem
Pełnoziarniste muffiny
Niskotłuszczowy jogurt
Precle o niskiej zawartości soli
Jeżeli proponujesz kanapki: mogą być posmarowane niewielką ilością masła, tylko z jednej strony
Oferuj pasty albo owocowe dżemy lub konfitury do smarowania chleba, muffinów czy bajgli zamiast masła lub margaryny
Jedno jabłko dziennie… także ożywi spotkania
Wartość jabłka polega na jego wysokiej zawartości witamin, pierwiastków, minerałów i błonnika.
Stare angielskie przysłowie mówiące, że "jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala", wciąż jest aktualne: ten świeży owoc świetnie działa na żołądek i jelita, skórę, układ odpornościowy, a nawet mięśnie.
Jako że jabłko jest najbardziej rozpowszechnionym w uprawie owocem na świecie, w handlu oferowany jest ogromny wybór różnych gatunków tych owoców przez cały rok. Przykładowo: Golden Delicious, Elstar, Braeburn, Cox Orange, Granny Smith.
Jabłko pokrojone w plastry lub cząstki szybko ciemnieje. Można temu zapobiec, skrapiając kawałki owocu sokiem z cytryny lub umieszczając je w wodzie w dodatkiem tego soku.
Podawaj warzywa i owoce
W przypadku dorosłych rekomendowane jest spożywanie siedmiu lub ośmiu porcji warzyw i owoców dziennie. Pomóż swoim gościom i partnerom biznesowym dobrze się odżywiać:
Podawaj owoce i surowe warzywa tak często, jak to możliwe – w całości lub pokrojone (z jogurtowym dipem). W sezonie poszukaj lokalnych jagód.
W małych miseczkach serwuj orzechy, suszone owoce lub mieszanki orzechów i bakalii.
Wybierz odpowiednie napoje
Napoje gazowane, lemoniada czy mrożona herbata zawierają sporo cukru. Kawa i herbata są źródłem płynów, ale spożycie kofeiny powinno ograniczać się do trzech niewielkich filiżanek dziennie, trochę więcej w przypadku osób pijących herbatę. Zamiast tego możesz podać:
Gazowaną bądź niegazowaną wodę mineralną Aro, niskokaloryczne napoje gazowane i niesłodzone herbaty ziołowe stanowiące świetną alternatywę dla kawy. Jak wiadomo, odpowiednie nawodnienie wyzwala kreatywność.
Mleko (2% lub mniej) lub wzbogacone napoje sojowe, jako zdrową alternatywę.
Wolisz owocowe smaki? Rozważ podanie 100% soków owocowych lub warzywnych.
Wszystko jest dozwolone, ale z umiarem
Dobra wiadomość: możesz zaproponować poczęstunek w postaci ciasteczek lub ciasta. Po prostu przetnij je na pół i upewnij się, że jest też dostępna zdrowsza alternatywa. Jeżeli mimo wszystko potrzebujesz czegoś słodkiego, zaproponuj wybór dobrych czekolad zamiast zwyczajowych ciastek.
Czekolada dostarcza energii, a jednocześnie jest prawdziwą przyjemnością.
Otrzymuj najlepsze oferty promocyjne na swój adres e-mail
Zapisz się do newslettera
oraz
oferty dla Ciebie w Aplikacji Mobilnej