Dodaj spotkaniom energii

Dodaj spotkaniom energii

To, co jemy i pijemy na spotkaniach, ma bezpośredni wpływ na nasz nastrój i produktywność. Nie musimy zawsze serwować kawy i ciastek – dzięki warzywom, owocom, produktom niskotłuszczowym i wodzie lub sokom z owoców możesz zachęcić gości i partnerów biznesowych, aby dokonywali zdrowych wyborów żywieniowych. Jednocześnie zagwarantujesz wydajną i skoncentrowaną pracę. Daj się zainspirować!

Pomysły na przerwę

Pomysły na przerwę

Najzdrowsze posiłki zawierają małe ilości tłuszczu, soli i cukru, natomiast mają wysoką zawartość błonnika. Podaj gościom niewielkie kanapeczki z bajgli lub chleba pełnoziarnistego albo nieco większe kromki, przecięte na pół. Oto kilka sugestii:

  • Bajgle z niskotłuszczowym twarożkiem
  • Pełnoziarniste muffiny
  • Niskotłuszczowy jogurt
  • Precle o niskiej zawartości soli
  • Jeżeli proponujesz kanapki: mogą być posmarowane niewielką ilością masła, tylko z jednej strony
  • Oferuj pasty albo owocowe dżemy lub konfitury do smarowania chleba, muffinów czy bajgli zamiast masła lub margaryny


Jedno jabłko dziennie… także ożywi spotkania

Jedno jabłko dziennie… także ożywi spotkania

  • Wartość jabłka polega na jego wysokiej zawartości witamin, pierwiastków, minerałów i błonnika.
  • Stare angielskie przysłowie mówiące, że "jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala", wciąż jest aktualne: ten świeży owoc świetnie działa na żołądek i jelita, skórę, układ odpornościowy, a nawet mięśnie.
  • Jako że jabłko jest najbardziej rozpowszechnionym w uprawie owocem na świecie, w handlu oferowany jest ogromny wybór różnych gatunków tych owoców przez cały rok. Przykładowo: Golden Delicious, Elstar, Braeburn, Cox Orange, Granny Smith.
  • Jabłko pokrojone w plastry lub cząstki szybko ciemnieje. Można temu zapobiec, skrapiając kawałki owocu sokiem z cytryny lub umieszczając je w wodzie w dodatkiem tego soku.
Podawaj warzywa i owoce

Podawaj warzywa i owoce


W przypadku dorosłych rekomendowane jest spożywanie siedmiu lub ośmiu porcji warzyw i owoców dziennie. Pomóż swoim gościom i partnerom biznesowym dobrze się odżywiać:

  • Podawaj owoce i surowe warzywa tak często, jak to możliwe – w całości lub pokrojone (z jogurtowym dipem). W sezonie poszukaj lokalnych jagód.
  • W małych miseczkach serwuj orzechy, suszone owoce lub mieszanki orzechów i bakalii.
Wybierz odpowiednie napoje

Wybierz odpowiednie napoje


Napoje gazowane, lemoniada czy mrożona herbata zawierają sporo cukru. Kawa i herbata są źródłem płynów, ale spożycie kofeiny powinno ograniczać się do trzech niewielkich filiżanek dziennie, trochę więcej w przypadku osób pijących herbatę. Zamiast tego możesz podać:

  • Gazowaną bądź niegazowaną wodę mineralną Aro, niskokaloryczne napoje gazowane i niesłodzone herbaty ziołowe stanowiące świetną alternatywę dla kawy. Jak wiadomo, odpowiednie nawodnienie wyzwala kreatywność.
  • Mleko (2% lub mniej) lub wzbogacone napoje sojowe, jako zdrową alternatywę.
  • Wolisz owocowe smaki? Rozważ podanie 100% soków owocowych lub warzywnych.


Wszystko jest dozwolone, ale z umiarem

Wszystko jest dozwolone, ale z umiarem


Dobra wiadomość: możesz zaproponować poczęstunek w postaci ciasteczek lub ciasta. Po prostu przetnij je na pół i upewnij się, że jest też dostępna zdrowsza alternatywa. Jeżeli mimo wszystko potrzebujesz czegoś słodkiego, zaproponuj wybór dobrych czekolad zamiast zwyczajowych ciastek.
Czekolada dostarcza energii, a jednocześnie jest prawdziwą przyjemnością.