Pierogi na stałe wpisały się do karty dań kuchni polskiej i występują w wielu wariantach od wytrawnych po słodkie. Warto jednak pamiętać, że pierogi nie są daniem typowo polskim. W Polsce pojawiły się najprawdopodobniej ok. XIII wieku, a przywędrowały z Dalekiego Wschodu. Ze względu na wygodę podawania i oszczędność czasu, pierogi są jednym z najczęściej wybieranych dań gotowych. W asortymencie MAKRO dostępne są smaczne i wysokiej jakości produkty mrożone i schłodzone dostarczane przez polskich producentów. Asortyment MAKRO to nie tylko pierogi w tradycyjnej formie - oferujemy również azjatyckie manty czy włoskie ravioli. Delikatne ciasto i dobrze przyprawiony farsz w każdym rodzaju pierogów, zachwycą niejednego konesera smacznych dań.

Asortyment pierogów i uszek


Jak przygotowywać pierogi schłodzone i mrożone?                                        

Aby zapobiec pękaniu i rozklejaniu ciasta podczas przygotowywania pierogów mrożonych trzeba przygotowywać je nieco inaczej niż świeże.
Zamrożone pierogi należy gotować na małym ogniu w osolonej wodzie. Po wypłynięciu, gotować jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Aby uniknąć sklejenia pierogów, jeszcze przed wyjęciem należy do gorącej wody dodać szklankę zimnej wody. Pierogi schłodzone należy gotować ok. 3 minuty w osolonym wrzątki, do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Można je też podsmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem rozgrzanego oleju bądź masła albo przygotować w mikrofali przez około 1 minutę.
Jak przygotowywać pierogi schłodzone i mrożone?