Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Alergeny

Alergeny w menu

Alergeny w menu

Od 13 grudnia 2014 r. w Twojej karcie menu masz prawny obowiązek uwzględnić informacje o alergenach występujących w serwowanych w potrawach. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności wprowadza restrykcyjne regulacje w tym zakresie.

W karcie menu informacja o substancji alergennej powinna być podkreślona poprzez użycie pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników, np. za pomocą czcionki, stylu lub poprzez  inną czytelną formę prezentacji – tak, aby alergicy mogli szybko dokonać świadomego wyboru. Jeśli składnikiem Twojej potrawy jest chociażby jeden z niżej wymienionych produktów lub jego pochodne pamiętaj o poinformowaniu o tym Swoich gości. Uchronisz ich przed wystąpieniem nieprzyjemnych objawów alergicznych, a także nie straszna będzie dla Ciebie kontrola.

alergeny - gluten

Lista alergenów:

  1. Zboża zawierające gluten np. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe
  2. Skorupiaki
  3. Mięczaki
  4. Jaja
  5. Ryby
  6. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  7. Soja
  8. Mleko (łącznie z laktozą)
  9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub Queensland
  10. Seler
  11. Gorczyca
  12. Nasiona sezamu
  13. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
  14. Łubin