Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Warszawska zupa nic

Polskie Skarby Kulinarne

Źródło oryginalnej receptury:
Doskonała kuchnia, Maria Marciszewska

Nowoczesna interpretacja receptury

Składniki:

2.5 l mleka
0.2 l śmietanki
16 żółtek
200 łyżek cukru
400 ml białego wina wytrawnego
0.2 kg gorzkiej czekolady
0.2 kg migdałów
0.2 kg pistacji
5 limonek

Sposób przygotowania:

Żółtka rozbijamy bardzo dokładnie i dolewamy do mleka połączonego ze śmietaną. Dodajemy połowę cukru i intensywnie mieszając podgrzewamy do około 75 stopni, po czym wylewamy do głębokich talerzy. Pozostały cukier karmelizujemy na szerokiej patelni, zalewamy winem połączonym z sokiem z limonki i redukujemy całość do około 10 procent objętości tak, aby uzyskać ciecz o konsystencji zbliżonej do syropu, co wylewamy na zupę. Podajemy z orzechami, a w sezonie z truskawkami lub innymi owocami.