Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Tort z raków

Polskie Skarby Kulinarne

Źródło oryginalnej receptury:
Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów (ok. 1686 r.)

Siekankę dobrą z raków uczynić, a zalej, tej jest tyle na pół przetłuczonych migdałów, przydać chleba białego w mleku moczonego, wetrzeć masła dosyć, włożyć i ucukrować dobrze.

Nowoczesna interpretacja receptury


Składniki:

300 g szyjek rakowych
500 g blanszowanych migdałów
100 g masła
pół bochenka pieczywa białego
0,5 l mleka
3 jajka
limonka
50 g cukru
sól/pieprz
cynamon

Sposób przygotowania:

Szyjki rakowe oczyszczamy i grubo siekamy. Chleb moczymy w mleku. Migdały prażymy i mielimy na mąkę. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i ucieramy na gładką jasną masę. Chleb dokładnie odsączamy, mieszamy z masą jajeczną, migdałami i rakami. Doprawiamy sokiem z limonki, solą, pieprzem i cynamonem. Pieczemy około 30 min. w temperaturze 180°C.