Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Skrzydła po flisowsku

Polskie Skarby Kulinarne

Źródło oryginalnej receptury:
Kucharz doskonały, Wojciech Wielądko

Zrumień łyżkę mąki z masłem, wlej półkwartek wina białego, tyleż dobrego bulionu, włóż skrzydła, przydaj wiązkę pietruszki, cebuli, dwie odnóżki czosnku, tymianku, bobkowy liść, bazyliki, goździków, sól i pieprz, wpół przegotowawszy, włóż przynajmniej dwanaście białych cebulek, obgotuj wprzód przez kwadrans w gorącej wodzie, pokraj grzaneczki z bułki okrągłe, przesmaż z masłem; ugotowaną zaprawę i sos wysadzony, przydawszy szczubeć kaparów całych, wylej na spód półmiska, po wierzchu zaś skrzydełka grzankami około obłóż i sosem polej.

Nowoczesna interpretacja receptury


Składniki:

1 kg kurczęcych skrzydełek
150 g masła
200 ml białego wina
100 ml bulionu
czosnek
tymianek
bazylia
goździki
sól/pieprz
kapary

Sposób przygotowania:

Oczyszczone skrzydełka marynujemy około 30 min w winie z dodatkiem bulionu, rozpuszczonego masła, czosnkiem, świeżym tymiankiem, bazylią i utłuczonymi w moździerzu goździkami. Skrzydełka wraz z sosem przekładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 190°C około 30 minut. Podajemy z kaparami.