Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Potrawa z kasztanami

Polskie Skarby Kulinarne

Źródło oryginalnej receptury:
Stanisław Czerniecki, Compendium Ferculorum (1682 r.)

Weźmij kapłona albo cielęciny, albo ptaki jakie masz, ochędoż pięknie, rozbierz, włóż w naczynie piękne, gliniane albo srebrne, wlej trochę wody, pietruszki i cebule drobno, soli, masła dobrego niemało. A gdy zewre pod nakryciem dobrze, wlej wina, cukru, kwiatu, kasztany odwarzone wyłupione włóż całkiem, a przywarzywszy, daj na stół gorąco.

Nowoczesna interpretacja receptury autorstwa
Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie


Składniki:

2 kurczaki zagrodowe
1 kg kasztanów ugotowanych
1 kg pietruszki
4 cebule
0,6 l białego wina wytrawnego
100 g cukru
1 cytryna
szczypta gałki muszkatołowej
sól/pieprz
smalec wieprzowy


Sposób przygotowania:

Kurczaki porcjujemy, oprószamy solą, pieprzem i wkładamy na przynajmniej 12 godzin do lodówki. Następnie wyjmujemy mięso do temperatury pokojowej i po godzinie podsmażamy na rozgrzanym smalcu do koloru złotego brązu i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy obraną i pokrojoną w około 1 cm kostkę pietruszkę, dolewamy wino, cukier, sok z cytryny oraz szczyptę gałki muszkatołowej oraz pokrojoną w pióra cebulę. Pieczemy pod przykryciem około 2,5 godziny w temperaturze 170 stopni. Po około 2 godzinach dodajemy kasztany i pieczemy kolejne 30 minut.

kasztan