Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Potrawa z jabłkami tretowanymi

Polskie Skarby Kulinarne

Źródło oryginalnej receptury:
Compendium Ferculorum, Stanisław Czerniecki (1682 r.)

Weźmij kapłona albo cielęciny, ociągnij, rozbierz w członki, zasoliwszy włóż w rynkę, zalej rosołem, masła płokanego, warz nakrywszy. Jabłek rubo w talarki nakraj, zrób materyją z mleka, mąki, jajec, mieszaj w niej jabłka, a puszczaj na gorące masło, smaż rumiano, włóż w tę potrawę, przylej trochę octu winnego, cukru, pieprzu, cynamonu, szafranu. Przywarz i daj gorąco na stół.

Nowoczesna interpretacja receptury


Składniki:

10 piersi kurczaka zagrodowego kukurydzianego
2 kg jabłek
5 jajek
300 ml białego wina
50 ml octu winnego
200-250 g mąki pszennej
cynamon, goździk, szafran (opcjonalnie w zależności od budżetu)
100 ml oleju roślinnego
cukier
liście mięty

Sposób przygotowania:

Pierś kurczęcą oprószamy solą/pieprzem oraz delikatnie cynamonem i odkładamy na 10-15 minut. Mąkę, wino oraz jaja mieszamy bardzo dokładnie rózgą po czym dodajemy cukier, rozgniecione główki goździków oraz szczyptę pieprzu. Olej rozgrzewamy na patelni po czym pocięte w ćwiartki jabłka smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Pierś kurczęcą smażymy na kolor złotego brązu na oleju po czym dopiekamy w piekarniku. Podajemy razem z jabłkami.