Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Polewka cebulowa

Polskie Skarby Kulinarne

Źródło oryginalnej receptury:
Compendium Ferculorum, Stanisław Czerniecki (1682 r.)

Cebule w talarki nakraj, usmaż w maśle, wlej wody ciepłej, wyciśnij cytrynę albo octu winnego łyżkę wlej. Ususz z chleba białego grzanek, dawaj na półmisek, potrząsnąwszy pieprzem.

Nowoczesna interpretacja receptury


Składniki:

2,5 kg cebuli czerwonej
2 l wywaru warzywnego
0.3 l wina czerwonego słodkiego
Sól/pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy bardzo powoli na niewielkim ogniu. Kiedy jest już miękka dodajemy wywar warzywny i wino, gotujemy przez około 15-20 minut. Następnie całość blendujemy bardzo dokładnie. Dodajemy sól i pieprz. Podajemy z grzankami.