Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Piana kawy

Polskie Skarby Kulinarne

Źródło oryginalnej receptury:
Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane

Zrób kawę podług zwyczaju, biorąc sześć uncji kawy do kwarty wody, niech stoi przynajmniej przez godzinę, niżeli się zleje, potem wbijesz sześć jaj świeżych, robijesz je, nie kładąc do ognia, przydaj pół garca śmietany i funt cukru, umieszaj dobrze razem, a gdy się cukier rozpuści, będzie gotowa piana.

Nowoczesna interpretacja receptury


Składniki:

10 ml mocnej kawy inki
160 ml śmietanki 30%
2 całe jajka
2 czubate łyżki stołowe cukru
korzeń imbiru
100 g cukru sok z limonki

Sposób przygotowania:

Mieszamy jajka z cukrem, śmietaną i kawą. Wykładamy do foremek i pieczemy około 20 min w 170˚C . Imbir kroimy w drobną kostkę. Cukier karmelizujemy na patelni, dodajemy sok z limonki oraz pokrojony imbir.