Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Melchmus

Polskie Skarby Kulinarne

Źródło oryginalnej receptury:
Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów (ok. 1686 r.)


Nowoczesna interpretacja receptury
Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie


Składniki:

1.2 l mleka
0.4 l wina białego wytrawnego
200 g cukru
14 żółtek kurzych
5 limonek
150 ml miodu
50 g pistacji łuskanych
50 g migdałów płatków
Cynamon
5 jabłek lub gruszek

Sposób przygotowania:

Żółtka mieszamy bardzo dokładnie po czym dodajemy do mleka i całość przelewamy do garnka po czym podgrzewamy delikatnie. Następnie dodajemy sok z limonek i nadal podgrzewamy mieszając aż do momentu aż masa zacznie gęstnieć po czym zestawiamy z gazu i dodajemy miód i wylewamy do małych naczyń. Cukier wysypujemy na patelnie i na bardzo wolnym ogniu pozwalamy się skarmelizować, po czym zalewamy winem. Następnie dodajemy owoce wydrążone małą łyżeczką do wykrawania i redukujemy wino aż do powstania syropu. Na zastygnięty melchmus nakładamy owoce, rozdrobnione orzechy i posypujemy całość cynamonem.